Premiär för LNG-fartyg i Gävle containerterminal

I fredags morse gjordes det första anlöpet med LNG-drivet fartyg i Gävle containerterminal när CMA CGM Mermaid kom till hamnen. Eftersom hamnen inte bunkrar LNG tankar rederiet vid nästa hamnstopp. Det skriver Gefle Dagblad.

Under fredagen anlöpte CMA CGMs containerfartyg Mermaid Gävle containerterminal från Norrköping. Hon blev det första LNG-drivna fartyget någonsin att lägga till i Gävle. Det maltesiska fartyget är 205 meter långt och 300 meter brett. För hamnen blir hon ett statement för hur sjöfarten strävar efter att bli fossilfri. Det rapporterar Gefle Dagblad.

– Marknaden har inte riktig hittat fram till vilken väg man ska gå på än: el, biogas eller vätgas? Vi är i ett mellanläge och i en brytningspunkt där rederierna arbetar med flera spår mot att bli fossilfri. Men LNG är ett steg i rätt riktning, säger Joseph Muhumuza, marknadschef på Yilport Norden, till tidningen.

Hamnen har ingen egen bunkring av LNG, så fartyg som lägger till kan inte tanka upp här. Men rederiet har räknat ut hur länge bränslet de har räcker och kan därmed fylla på vid nästa stopp. Under lördagsmorgonen gick Mermaid vidare mot Baltikum.