Granit flyttar logistiken till Aditro i Nykvarn

Butikskedjan Granit flyttar sin logistik från ägaren Bergendahls lager i Hässleholm, där man haft lagret i egen regi sedan 2017, till TPL-aktören Aditro Logistics anläggning i Nykvarn. Flytten ska genomföras under våren.

Per Zandrén. Foto Aditro Logistics.

Under våren 2022 kommer Granit att flytta hela sin logistikhantering för Sverige, Norge Finland och Tyskland, från Bergendahls centrallager i Hässleholm till en av Aditro Logistics anläggningar i Nykvarn.

– Det är med stolthet vi kan meddela att Granit väljer att utveckla sin logistik tillsamman med oss i Nykvarn. Detta är för oss en viktig kvalitetsstämpel och ett bevis på att våra investeringar i moderna och smarta logistiklösningarna ger önskat resultat. Granit är ett mycket väletablerat företag på den nordiska marknaden och vi ser fram emot att vara en viktig del i deras fortsatta expansion, kommenterar Aditros vd Per Zandrén.

– Under flera år har vi löpande arbetat med förbättringar och effektiviseringar, allt från mindre förbättringsåtgärder till större investeringar inom digitalisering och automation. Det känns därför oerhört stimulerande att vi nu kan utöka vår kundbas med ytterligare ett starkt varumärke, kommenterar Mika Lukkarinen, lagerchef på Aditro i Nykvarn.

Aditro Logistics ingår i finska Posti Group sedan 2020 och har drygt 300 000 kvm lageryta i Norden, främst i Sverige, varav ca 65 000 kvm i Nykvarn, fördelat på två lager. Lagren är byggda 2016 och 2018 och ägs av Logicenters.

Återvänder till Stockholm

Granit grundades 1996 och Stockholm och ägs av Bergendahlskoncernen. Kedjan säljer inredningsdetaljer, förvaringslösningar, köksartiklar, växter och krukor med 37 butiker i Sverige, Norge, Finland, Tyskland och via franchise i Sydkorea samt e-handel. Bolaget omsätter knappt 300 miljoner SEK och har ca 150 anställda.

Thomas Dunaker. Foto Granit

Flytten innebär att Granits lagerverksamhet återvänder till Stockholm; Bolaget hade fram till 2017 sin logistik i Tumba, en verksamhet som flyttades till Hässleholm i samband med att Bergendahlskoncernen samordnade all sin logistik till det 50 000 kvm stora lagret på hemorten. Sedan dess har Granit huserat på ca 16 000 kvm av lagerytan i Hässleholm.

– Vi ser mycket fram emot att starta vårt samarbete med Aditro Logistics då vi ser att det är ett bolag med stor kompetens inom retail och e-handelslogistik samt har väl utarbetade processer som säkerställer en hög servicenivå till våra kunder. De har också en positiv företagskultur som passar väl med våra egna värderingar, kommenterar Granits vd Thomas Dunaker.

Oklar framtid för Hässleholm

Bergendahls centrallager i Hässleholm. Foto SLP

Familjeföretaget Bergendahls, som i år firar 100-årsjubileum, har haft några omvälvande år. 2020 såldes centrallagret i Hässleholm till SLP i en “sale and lease back”-affär med ett hyresavtal på 18 år, och Bergendahls blev samtidigt delägare i logistikfastighetsbolaget.

Under 2021 sålde bolaget hela sin partihandelsverksamhet inom dagligvaror till Axfood, som samtidigt blev delägare i Bergendagls matvarukedja Citygross. I augusti 2021 köpte bolaget också e-handelsaktören Kitchentime med lager i Eskilstuna.

Idag äger Bergendahls Citygross, Eko, Glitter Granit, Kitchentime och köksartikelvarumärket Duka. Vad som kommer att hända med ytorna i centrallagret i Hässlejolm framgår inte. Dagens Logistik har säkt Bergendahls och Granit för en kommentar.

Av Hilda Hultén