Greenfood och Nowaste vinner Årets Logistiketablering 2023

Två Helsingborgsetableringar delar på utmärkelsen Årets Logistiketablering 2023: Skanskas bygge för Greenfood och Catenas senaste bygge för Nowaste Logistics. “Vi är väldigt stolta över att ha så fina bolag i vår kommun”, sa en glad Jan Magnusson från Helsingborgs stad vid prisutdelningen på Logistik & Transport.

Tidningen Intelligent Logistik delar ut utmärkelsen Årets Logistiketablering sedan 2017. Årets utmärkelse delades ut under inledningsdagen för Logistik & Transport den 24 oktober på Svenska Mässan i Göteborg. I år fick två Helsingborgsetableringar dela på utmärkelsen: Catenas Etablering på Tostarp för Nowaste Logistics och Skanskas etablering för Greenfood i Helsingborg.

– Vi är väldigt stolta över att ha så fina företag i vår region, och att de här satsningarna görs, säger Jan Magnusson, affärsutvecklare på Helsingborgs Stad, som alltså blev dubbel vinnare av Årets Logistiketablering.

Glada pristagare: Johan Hedve, Ted Stenshed, Ida Granqvist, Jan Magnusson, Johan Kallin och Jörgen Eriksson. Foto Hilda Hultén

Greenfood/Skanska:

Den ena vinnaren är Greenfoods 44 000 kvm stora nya livsmedels- och logistikcenter i Långeberga, som byggts av Skanska strax utanför Helsingborg. Anläggningen kallas för Greenhouse och huserar inköpsverksamhet, produktutveckling, förädling, produktion, paketering, lager och distribution. Priset får de bland annat för det tydliga fokuset på hållbarhet i hela projektet, där man bl a installerar en uppmärksammad solcellsanläggning.

På plats för att ta emot priset fanns bl a Johan Hedve och Ida Granqvist från Skanskas logistikteam tillsammans med Ted Stenshed från Greenfood.

– Det nära samarbetet med Greenfood är det som utmärker det här projektet, och det är otroligt kul att ha en kund med så stor fokus på hållbarhet, säger Ida Granqvist.

– Vi ökar till och med biodiversiteten i området genom den här etableringen, konstaterar Johan Hedve.

– Vi har använt grön betong, grön asfalt och en byggnad som har sjukt effektiv logistik och kommer att vara energieffektiv och hållbar för oss i minst 30 år framåt, säger Ted Stenshed, vd för Greenfood Fresh Produce.

Nowaste/Catena:

Årets andra vinnare är TPL-aktören Nowaste Logistics vars senaste lagertillskott T3 är byggt av Catena, där motiveringen fokuserar på bolagens tydliga värderingsstyrning. T3 är ett 16 500 kvm stort lager på Tostarp som togs i drift vid årsskiftet och har utrustats med en Autostore-lösning från Swisslog med 60 000 backar, 8 portar och ett 30-tal robotar, som kan fördubblas vid behov. Nowaste har för tillfället har 12 olika kunduppdrag på T3. En kund är företaget 5.11, en amerikansk snabbväxare inom “taktiska arbetskläder”, för vilka Nowaste sköter logistiken för EMEA-regionen.

På plats vid prisutdelningen fanns Catenas vd Jörgen Eriksson och Nowaste Logistics vd Johan Kallin.

– Vi är jättestolta, särskilt med tanke på motiveringen om att det handlar om vårt fokus på arbetsmiljön, säger Johan Kallin.

– Och vi är stolta över att ha det här fina samarbetet med ett bolag som Nowaste Logistics, lägger Jörgen Eriksson till.

Av Hilda Hultén