Haglöfs etablerar centrallager hos Logicenters i Eskilstuna

Outdooraktören Haglöfs har vuxit starkt de senaste två åren, och trångboddhet i de nuvarande lokalerna i Avesta gör att man nu styr kosan mot Eskilstuna och Logicenters fastighet där man hyr 15 500 kvm. ”Det här är helt rätt beslut för Haglöfs” säger Martin Jungerts, operativ chef på Haglöfs.

Haglöfs grundades i Torsång i Dalarna 1914 och sålde till en början ryggsäckar till den lokala marknaden. Kopplingen till Dalarna har funnits kvar genom att företagets centrallager sedan 1988 legat i Avesta, där man idag huserar i två distributionscenter på totalt 8 000 kvm, samt kontor – som blir kvar på orten.

Från att försäljningen legat stabilt under flera år, fick klädmärket under andra halvåret 2020 känna på det pandemidrivna sug efter uteliv som drog över den nedstängda västvärlden, och 2021 ökade försäljningen med 21 procent. Idag har man hyrt in sig i ytterligare tre lokaler på flera orter, samt mellanlagrat varor i Gävle hamn där införseln av containrar med varor från fabrikerna i Asien sker.

– När pandemin slog till sjönk försäljningen först, för att sedan öka explosionsartat. Vi trodde på en tillbakagång så småningom, men vi har i stället tagit marknadsandelar och landat på en högre nivå än innan. Dessutom har vi breddat sortimentet, säger Martin Jungerts.

Martin Jungerts. Foto privat.

– Våra lager är av den här anledningen överfulla vilket gör att vi inte har kunnat erbjuda hela vårt sortiment med de ledtider vi har velat: vi kommer helt enkelt inte åt det, vilket inte hållbart. Dessutom förutspår vi fortsatt tillväxt.

Mälardalen rätt läge

Idag driver varumärket egen e-handel i tolv europeiska länder, har elva egna butiker i Sverige, Norge, Finland och Frankrike samt finns hos många återförsäljare globalt. All logistik förutom försäljningen på externa marknadsplatser sköts från Avesta.

– Vi började med att utreda möjligheten att stanna i Avesta eftersom vi har så mycket kompetens där; analyserade om vi kunde automatisera och effektivisera på befintliga ytor men det fungerade inte med vår produkt- och säsongsmix. Vi utredde naturligtvis expansionsmöjligheter i Avesta noggrant, men det fanns tyvärr inga, berättar Martin Jungerts.

 I stället gick företaget vidare med en ”center of gravity”-analys av företagets kundnätverk, som pekade på att en lokalisering i Mälardalen skulle vara geografiskt rätt.

– När vi utdömt möjligheterna i Avesta hittade vi denna fastighet i Eskilstuna hos Logicenters, och den är helt rätt för oss. Där kan vi samla alla Haglöfs volymer under ett tak, vilket ger stora skalfördelar. Vi får 15 500 kvm plus entresoler i nya, fina lokaler med tillgång till mycket bättre transportlösningar för både våra inbound- och outboundflöden.

Haglöfs flyttar in i Logicenters 50 000 kvm stora lager i Eskilstuna. Foto Logicenters.

Flyttar in i jättekåk

Ett flerårigt hyresavtal har tecknats med Logicenters på totalt 18 000 i deras nyligen utbyggda fastighet på totalt 50 000 kvm, där sedan tidigare Amazon (genom Kuehne+Nagel), DHL Supply Chain och Teknikmagasinet är hyresgäster. Fastigheten är utrustad för att fungera som ett centrallager för både nystartade och befintliga retailföretag och är anpassad för en kombination av butiks- och e-handelsflöden.

– Vi är väldigt glada över att kunna välkomna ett av Sveriges starkaste varumärken in i vår fastighet i Eskilstuna. Haglöfs är en växande aktör och vi ser fram emot att få stödja deras fortsatta utveckling på nära håll. Jag vill personligen framföra ett stort tack för samarbetet och är övertygad om att de kommer att trivas i sitt nya logistikcenter, kommenterar Fredrik Nygren, Commercial Manager på Logicenters.

Logicenters har möjlighet till ytterligare expansion i området, vilket möjliggör expansion för såväl nuvarande som nya hyresgäster framöver.

Inflyttning i vår

Inflyttningen i kommer att ske redan under våren 2023 och lagren i Avesta och Eskilstuna kommer att användas parallellt för olika delar av sortimentet under året.  Lagerhanteringen kommer även i det nya lagret ske manuellt och alla fastanställda i Avesta kommer att erbjudas att flytta med.

– Men vi förstår självklart att alla inte kommer vilja följa med. Det är helt rätt för Haglöfs men det är alltid tråkigt när människor blir drabbade.  

Ägare till Haglöfs är sedan 2010 av den japanska Asics-koncernen. Lagret i Avesta kommer fasas ut under 2023, för att stänga helt 2024.

Av Klara Eriksson

Fotnot: Haglöfs stänger varje år ner sin verksamhet på Black Friday. Företaget har tagit avstånd från överkonsumtion och systematisk sänkning av priser sedan 2015.