Hamnträngseln i Los Angeles når rekordnivåer

I torsdags rapporterade Freightwaves att rekordhöga 65 containerfartyg låg på kö i San Pedro-bukten, utanför Port of Los Angeles och Port of Long Beach. Nu utökar hamnarna öppettiderna för transporter för att sätta fart på godshanteringen.

Importvolymerna som går genom San Pedro-buktens hamnar började öka redan under 2020 och början av 2021, och de växer fortfarande. Det gör att hamnträngseln på USAs västkust nu blir allt värre. I torsdags låg 65 fartyg på kö för att lägga till i hamnarna Los Angeles och Long Beach och ytterligare 19 containerfartyg var på ingång under helgen. Kötiderna närmar sig nu nio dagar.

Ny satsning ska få fart på godset

Det är den starka efterfrågan på importvaror som orsakar trängseln. Hamnarna blir till flaskhalsar när kapaciteten för att lasta och lossa inte räcker till. Hamnarna gör dock nu gemensam sak med USAs Transportdepartement i ett försök att sätta fart på godshanteringen. Projektet kallas “Accelerate Cargo LA” och går ut på att hamnarna utökar tiderna på dygnet som lastbilar kan hämta och lämna containrar. Mer specifikt utökar de tiderna på nätter och helger.

Mario Cordera, vd för Port of Long Beach, har kommenterat att “Long Beach kommer ta det första steget mot en dygnet runt-försörjningskedja genom att maximera nattoperationerna”. I Los Angeles hamn satsar man särskilt på att utöka tillgängligheten på helger.

Projektet drivs som ett pilotprojekt för att säkerställa att efterfrågan på gods möts och för att effektivisera verksamheten.

Av Emanuel Lehtonen