Hemtex flyttar hem – bygger eget lager i Borås

Hemtex har tingat en tomt på Viared för ett 25 000 kvm stort centrallager, som beräknas stå klart under våren 2023. Bygger gör ägaren Kid, tillsammans med norska fastighetsutvecklaren Fabritius.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger Hemtex vd Anders Lorentzson. 

Hemtex flyttade sin logistik från Speed Group och Viared till Schenker Logistics TPL-lager på Landvetter för snart två år sedan. Men efter decennier i TPL-lösningar satsar textilkedjan nu på att ta hem logistiken i egen regi.

– Att ta kontroll över hela kedjan och samla verksamheten med lager och kontor kommer att göra oss betydligt mer snabbfotade, säger Anders Lorentzson. Foto Hemtex

– Hemtex har haft sin logistik i olika tredjepartslösningar under säkert 20 år, och vi har ett jättebra samarbete med Schenker på Landvetter. Men att ta kontroll över hela kedjan och samla hela verksamheten med lager och kontor i en egen fastighet, och dessutom i vår hemstad: textilmeckat Borås med all kompetens som finns här, kommer att göra oss betydligt mer snabbfotade i logistikutvecklingen. Det är en dröm som går i uppfyllelse, berättar Anders Lorentzson, vd på Hemtex.

25 000 kvm klart 2023

Norska textilkedjan Kid ASA, som köpte Hemtex av Ica 2019, har bildat ett ”joint venture” med den norska fastighetsutvecklaren Fabritius Gruppen. Tillsammans har man skrivit en avsiktsförklaring med Borås kommun om att förvärva en 45 000 kvm stor tomt på Viared för 40 miljoner SEK. I köpekontraktet, som väntas gå igenom i början av 2022, ingår option på att köpa ytterligare två granntomter.

Planen är att flytta in under första halvåret 2023.

Fastigheten man köper är den sista större byggklara tomten på Viared: längs med Prognosvägen med perfekt skyltläge mot riksväg 40, och Speed Group, Fristads och Ellos som närmsta lagergrannar. Tomten har varit överfylld med schaktmassor från andra stora byggen i området, men nu fraktas dessa massor bort.

– Vi kommer att bygga cirka 22 000 kvm i bottenplan, med entresoler och kontor så blir det totalt 25 000 kvm. Vi hoppas att processen med kommunen ska vara klar i början av nästa år, och att vi ska kunna starta bygget i mars-april. Sedan räknar vi med en byggtid på cirka ett år, så planen är att flytta in under första halvåret 2023.

Hemtex kniper den sista större logistiktomten på Viared och blir granne med sin gamla TPL-partner SpeedGroup.

Norsk fastighetsutvecklare

Fabritius är en av Norges största logistikfastighetsutvecklare, med 200 000 kvm logistikytor i portföljen, bland annat har bolaget utvecklat Europris 62 000 kvm stora centrallager i Moss, och Kids norska centrallager utanför Oslo. Bolaget äger också omkring två miljoner kvadratmeter utvecklingsmark för logistik, främst runt Oslo och vid Gardermoen.

Erik Stensli. Foto Fabritius

– Traditionellt har logistikfastigheter främst etablerats runt Oslo, men i takt med att trycket och efterfrågan ökat på logistikfastigheter, inte minst “post corona”, så växer den geografiska spridningen, bland annat till Gardermoen, berättar Erik Stensli, utvecklings- och projektdirektör på Fabritius Gruppen för Dagens Logistik.

Fabritius är helägt av den norska finansprofilen Björn Rune Gjelsten genom Gjelsten Holding AS, som också är delägare i Kid ASA. Bygget för Kid och Hemtex blir Fabritius första projekt utanför Norge.

Tittar på automation

Hemtex har omkring 130 egna butiker i Sverige, Finland och Estland, och en växande e-handel. Foto Hemtex

Hemtex har omkring 130 egna butiker i Sverige, Finland och Estland, och en växande e-handel. Bolaget har också ett samarbete med tidigare ägaren Ica, där ett specialsortiment säljs under varumärket Hemtex24h.

– Det är ett “shop in shop”-koncept, där vi har en hemtextilavdelning i omkring 70 av Sveriges 88 Ica Maxi-butiker. Vi har ett liknande upplägg tillsammans med Kesko i Finland, förklarar Anders Lorentzson.

Hemtex och systerbolaget Kid Interiör, som är Norges motsvarighet till Hemtex med 150 butiker i Norge, samarbetar kring sortiment och utveckling. Det nya lagret ska förutom centrallager och huvudkontor åt Hemtex även fungera som buffertlager för Kid. I Norge har Kid automatiserat sin logistik med en Autostore-lösning.

– Vi kommer att använda modern automationsteknik i lagret, det är något vi tittar på just nu. Vi har erfarenhet av Autostore från vårt lager i Norge, men vilken typ av automation det blir i Borås är inte bestämt än.

Av Hilda Hultén