Lekia fördubblar lagerytan med nytt Malmölager

Lekia flyttar 2024 sitt centrallager från Sunnanå till mellersta hamnen i Malmö. Det nya lagret, som byggs av Catena, blir 18 700 kvm stort, och Lekia kommer till en början hyra 11 600 kvm – med möjlighet att växa. “Inom loppet av ett dygn kan vi leverera till 90 procent av våra butiker i Sverige och Norge” kommenterar Lekias vd Baldvin Georgsson.

Den nya logistikanläggningen om totalt 18 665 kvm byggs på fastigheten Sockret 4 i Malmös mellersta hamnområde, som Catena tidigare har förvärvat. Anläggningen certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och på taket blir det solceller.

– Det känns mycket bra att vi kan stärka våra goda relationer med Lekia ytterligare och bidra till deras fortsatta expansion genom effektiva och anpassade lokaler med möjligheter att rymma både lager, showroom och kontor, kommenterar Catenas regionchef Fredrik Renå.

Lekia flyttade in i sitt befintliga huvudlager på 6 000 kvm, som också ägs av Catena, i Logistikposition Sunnanå, i Burlövs kommun utanför Malmö, så sent som 2020 – men redan nu planerar alltså butikskedjan, med 155 butiker i Sverige och Norge, för nästa steg.

– När vi tidigt 2020 flyttade in i de nya fina lokalerna på Sunnanå var vi otroligt stolta över hur framgångsrika Lekia blivit och det var en milstolpe att ha centrallager och huvudkontor samlade i en och samma byggnad. Försäljningen har fortsatt att öka och i år beräknas butikerna nå en omsättning på nära 2 miljarder kronor, säger Baldvin Georgsson, vd på Lekia AB, i ett pressmeddelande.

Ett 8-årigt hyresavtal har tecknats med Lekia som kommer att hyra 11 570 kvm i anläggningen med en option om att även hyra återstående yta i den 18 700 kvm stora fastigheten. Det innebär att Lekia fördubblar lagerytan från och med 2024.

Försökt säkra juklapparna

Den senaste tiden har han som vd för Lekia – som är inköpsorganisation för en rad fristående leksaksbutiker i Sverige och Norge, fått frågor om hur det ser ut med försörjningen av juklappar till barnen i år – med tanke på det fraktkaos som nu råder. För TT berättar Baldvin Georgsson att Lekia började lägga ordrar redan i våras för att säkra tillgången till leksaker.

– Vi har gjort beställningar som för en vanlig jul utan restriktioner och har gjort vårt yttersta – gjort beställningar tidigare och använder olika transportmedel, inte bara sjöfrakt, och försökt hitta alternativ i Europa – för att hantera situationen, sa han till TT förra veckan.
– Än så länge är sakerna på väg hit och julafton är först den 24 december. Det kommer väldigt mycket produkter just nu. Men ett normalt år skulle vi haft mer produkter på lager vid den här tidpunkten.

På den aktuella tomten där Lekia ska flytta in i januari 2024 finns möjlighet för Catena att bygga ytterligare en fastighet, på mellan 5 000 – 7 000 kvm.

Av Klara Eriksson