Hemtex lager fördubblas – Kid flyttar in

Inredningskedjan Kid ASA som äger Hemtex bygger nu ut Hemtex-lagret i Borås med 32 000 kvm till totalt 58 000 kvm, och flyttar logistiken för Kid Interiör från Lier i Norge till Borås. Lagret ska stå klart i början av 2025, ägs av Kid och Fabritius Gruppen och bygger gör Logistic Contractor.

Heminrednings- och hemtextilföretaget Hemtex ägs av norska koncernen Kid ASA och har 130 butiker i Sverige, Finland och Estland och en snabbt växande e-handel. I våras flyttade Hemtex “hem” logistiken från sin senaste TPL-lösning hos DB Schenker på Landvetter till sitt nybyggda, 26 000 kvm stora lager på Viared i Borås, som byggts av Logistic Contractor, och ägs i ett JV mellan Kid ASA och den norska fastighetsutvecklaren Fabritius. Fastigheten är även nytt huvudkontor för Hemtex.

Lyckad upprampning av lagret

Lagret har även automatiserats med en Autostore, och idag har lagret omkring 30 anställda, med uppåt dubbelt så många som bemannar under peak. Hemtex hade en tuff inledning på året försäljningsmässigt, men i höst har trenden vänt: Q3 2023 ökade försäljningen med 10,5 procent mot Q3 2022, samtidigt som e-handeln ökade 11,2 procent.

– Vi har haft en otroligt lyckad upprampning av det nya lagret, berättar Sandra Bexell. Foto Hemtex

– Vi har haft en otroligt lyckad upprampning av det nya lagret, och har lyckats förbättra vårt kundlöfte mitt under peaken; vi har sänkt vårt leveranslöfte från 3–5 dagar till 1–3 dagar, berättar Sandra Bexell, lagerchef på Kid International Logistic som sköter Hemtex logistik i Borås.

Flyttar centrallagret från Norge till Sverige

Kid-koncernen har 156 butiker i Norge under varumärket Kid Interiör som är en motsvarighet till Hemtex, och bolagets lager är idag 13 500 kvm stort och finns i Lier utanför Oslo. Nu har koncernen bestämt sig för att konsolidera all sin logistik till Borås, där den sköts genom koncernens logistikbolag Kid International Logistics.

– Kid stänger lagret i Lier och flyttar all logistik hit till Borås, så det blir centrallager för hela bolaget. Idag har vi ett ganska enkelt upplägg här med en Autostore-lösning, men vi tittar såklart på att utveckla lagerhanteringen ännu mer framåt, när Kid Interiör också flyttar in, berättar Sandra Bexell.

Logistic Contractor har uppfört den nuvarande byggnaden på 26 000 kvm, och får nu i uppdrag att bygga ut fastigheten med ytterligare 32 000 kvm, inklusive entresoler. Det gör lagret 58 000 kv stort.

– Vi tackar Fabritius Gruppen för det fortsatta förtroendet och ser fram emot att återuppta vårt goda samarbete, kommenterar Benn Karlberg, vd på Logistic Contractor AB.

I uppdraget ingår även en ny lastgård och ordervärdet för LC uppgår till cirka 200 mkr. Precis som den befintliga anläggningen ska utbyggnaden certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Planerad byggstart är i februari 2024 och produktionstiden beräknas till tolv månader.

Av Hilda Hultén