Ica förnyar robotpark hos centrallagret i Västerås

På Icas centrallager i Västerås säkrar ett smidigt robotbyte problemfri produktion. Här har gamla robotar ersatts med den senaste tekniken från ABB.

Ica Gruppen är en av Nordens största aktörer inom dagligvaruhandel. I det stora centrallagret i Västerås arbetar över 1 000 medarbetare 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Den del av verksamheten som hanterar sortering av vacuumförpackat kött är helautomatiserad. Åtta stycken ABB-robotar av modell IRB 6700 hanterar lådorna med kött innan de med lastbil transporteras till Icas butiker runt om i landet.

För två år sedan beslutade Ica att investera i en helt ny robotpark, då styrsystemet och mekaniken i de äldre robotarna började närma sig slutet av sin livslängd.

– De äldre robotarna har haft en bekymmersfri drift. Vi har haft ett servicetillfälle per år och det har räckt alldeles utmärkt. Men produkter går ur tiden vare sig man vill eller inte, och vi byter robotarna för att bibehålla hög tillgänglighet på anläggningen. Att vi samtidigt får in den senaste ’top notch’ ABB-produkten känns bra, säger Mika Lilleberg, teknisk chef på Ica Sverige AB, i ett pressmeddelande.

Inne på Icas kyllager i Västerås arbetar åtta robotar taktfast. Låda efter låda med köttfärs lyfts från transportbandet för att sorteras butiksvis.

– Syftet med att ha en robotiserad maskinpark är dels att vi vill ha en fullautomatisk sorteringsanläggning, dels att vi får en bättre arbetsmiljö utan repetitiva arbetsmoment och tunga lyft.

Robotbytet har i huvudsak skett under 2020. Efter att den första roboten provgått utan problem i ett halvår, installerades övriga robotar två i taget med en veckas mellanrum. Bytet planerades så att det kunde genomföras under pågående produktion.

– Bytet har gått väldigt smärtfritt; det har inte haft någon påverkan på anläggningen över huvud taget. Nu räknar vi med färre driftstörningar i framtiden, och vi har även möjlighet att rampa upp produktionen ifall vi skulle behöva det, säger Mika Lilleberg.

För Icas kunder runt om i Sverige betyder robotbytet att tillgången på köttfärs i butikshyllorna till fredagstacosen är säkrad. De nya IRB 6700-robotar från ABB är i full drift på Ica-lagret, där verksamheten är framtidssäkrad med bra arbetsmiljö och hög tillgänglighet i produktionen.