Ica-handlare vill bort från börsen – för att bli mer snabbfotade

Ica-handlarna, genom Ica-handlarnas förbund äger idag 54 procent av Ica-gruppen. Nu vill man tillsammans med AMF Pension köpa loss bolaget från börsen. Orsaken ligger i den stora omställning som dagligvaruhandeln nu genomgår – med ökad e-handel, automatisering och klimatomställning. “Vi kommer att kunna snabba på planerna i en onoterad miljö.” säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund till Nyhetsbyrån Direkt.

Igår publicerades ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägare inom Ica-gruppen, på totalt 49,4 miljarder kronor, vilket innebär att Ica avnoteras om budet går igenom.

I en intervju med Nyhetsbyrå Direkt förklarar Göran Blomberg att det handlar om att Ica behöver bli mer snabbfotade för att möta de parallella omställningar som nu pågår inom dagligvaruhandeln, både med ökad e-handel, automatisering och klimatomställningen.

– Förändringarna går allt snabbare i vår omvärld, där pandemin har snabbat på det ytterligare. Vi ser det i form av en ökad digitalisering och automatisering, men det finns också ett ganska stort förändringstryck inom hållbarhet som påverkar kundernas agerande, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Göran Blomberg lyfter i intervjun fram att Ica-modellen bygger på 1.500 handlare som är entreprenörer i samverkan.

– Vi tror att det här sker mycket bättre i onoterad miljö. Vi kan agera snabbare med en mycket högre grad av transparens, där vi kan ta tillvara på de duktiga entreprenörerna, säger han.

Av Klara Eriksson