På Lucia-dagen, 13 december, sa riksdagen ja till regeringens infrastrukturplan för nästa tolvårsperiod som inleds 2026. Den ekonomiska ramen landar på totalt 1 171 miljarder kronor som ska användas för att rusta upp transportinfrastrukturen. 354 miljarder går de statliga vägarna och 210 miljarder går till järnvägarna.
I fredags klubbade riksdagen igenom regeringens infrastrukturplan med en total ekonomisk ram på 1 171 miljarder kronor, räknat i 2025 års priser. Under perioden 2026-2037 ska medlen användas till både upprätthållande och utveckling av bland annat vägar och järnvägar.
354 miljarder ska användas till att upprätthålla statliga vägar och 210 miljarder ska användas till att upprätthålla statliga järnvägar. 607 miljarder ska användas till att utveckla transportsystemet. Det gäller bland annat utveckling av statliga järnvägar och vägar, trimnings- och miljöåtgärder i befintlig infrastruktur samt statlig medfinansiering till vissa regionala kollektivtrafikanläggningar.
Branschorganisationen Tågföretagen ser positivt på regeringens satsning att implementera ERTMS till år 2042 samt en utredning av ombordfinansieringen. Samtidigt tycker de att regeringen kunde ha vågat satsa ännu mer än de 1 171 miljarderna.
”Regeringen, med stöd av SD, har dock ett stort jobb kvar att göra för att börja betala av underhållsskulden även på järnvägen. Tidöpartierna och infrastrukturministerns svar är att planen innehåller vad Trafikverket själva anser att de ”mäktar med”. Den bedömningen borde regeringen emellertid ha granskat mer noggrant. Det finns modern teknik för effektivt underhåll som inte används i Sverige. De alltför försiktiga satsningarna på järnvägsunderhåll innebär fortsatt stora utmaningar med punktligheten under lång tid framöver.”
I debatten inför beslutet lyfte infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) en viktig förändring som genomförs i propositionen. De förtydligar indelningen av förvaltningsanslag och sakanslag, förvaltningskostnader ska inte längre belasta underhållsbudgeten för järnvägsunderhåll. Detta beräknas få loss 36 miljarder kronor till underhållet, en ökning med 18 procent jämfört med den nu gällande planen.