Kina på väg att lätta på lockdowns

Enligt Reuters är Kina på väg att att lätta på sin nolltolerans-policy vid covid-19 fall, dagar efter omfattande protester mot landets hårda policys. Flera kinesiska städer ska redan ha lyft sina lockdowns de senaste dagarna.

Så sent som förra veckan införde Kina nya hårda lockdowns i flera kinesiska storstäder som svar på en ny smittvåg. Bland annat infördes restriktioner i de logistiskt viktiga Peking, Shanghai och Guangzhou. Ett drag som inte bara oroat internationella rederier, utan också lett till omfattande protester på många platser i landet.

Nu berättar nyhetsbyrån Reuters att Kina verkar vara på väg att lätta på restriktionerna och gå över till en mjukare hantering av smittspridningen under kommande dagar. Bland annat ska de dra ner på masstesterna och tillåta hemisolering i vissa fall, tidigare har hela områden stängts ner vid bekräftade smittofall.

Enligt nyhetsbyrån har myndigheterna i minst sju olika distrikt i Guangzhou, som drabbades av våldsamma protester i tisdags, redan meddelat att de lyfter de tillfälliga nedstängningarna. Inga myndigheter nämner dock protesterna i sina beslut, utan hänvisar till att omikron-varianten försvagats och att vaccinationerna går bra.

Enligt Reuters har Kinas ekonomi gått in i den långsammaste tillväxttakten på årtionden.