Kinesiska lockdowns minskar godsvolymer

25-miljonsstaden Shanghai har varit under lockdown i nio dagar, och nu förlängs den nedstängningen. Trots att hamnarbetare arbetar – och sover på sin arbetsplats – har containervolymerna genom hamnen minskat med 33 procent jämfört med 12 mars, enligt tidningen The Loadstar.

Kinas strikta policy mot Covid fortsätter att skapa störningar i kinesiska leveranskedjor och minska volymerna genom berörda regionerna – störningar som fortplantar sig i det globala logistiksystemet.

Sedan en dryg vecka tillbaka är mångmiljonstaden Shanghai satt under lockdown, och invånare masstestas och tillåts inte lämna sina hem. Hamnarbetare tillåts arbeta, men får sova på sin arbetsplats för att minimera smittspridning.

Enligt tidningen The Loadstar rapporterar speditörer framförallt om minskad lastbilskapacitet och stängning av fabriker och lager, hamnträngsel och omdirigering av godsflöden till sjöss, på lastbil och flyg till närliggande hamnar och flygplatser.

Nedstängningen i Shenzhen förra månaden resulterade i en 32-procentig minskning av containervolymerna i Guangdong-provinsen förra månaden, enligt The Loadstar. Enligt samma källa ligger den genomsnittliga containervolymen för den senaste veckan i Shanghai 33 procent under volymen den 12 mars.