Knapp automatiserar Dagabs nya fruktlager

Det blir Knapp som automatiserar Dagabs nya, 37 000 kvm stora, frukt- och gröntlager i Landskrona. Palleterings- och staplingsmaskiner och en skyttellösning är några delar av paketet.

I april 2021 stod det klart att Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab investerar i ett nytt frukt- och grönsakslager i Landskrona, som Logicenters bygger. Nu är det klart att man väljer att automatisera med Knapps helautomatiska skyttelsystem, vilket kommer effektivisera hanteringen och öka kapaciteten.

– Den helautomatiska lösningen från Knapp säkerställer ett effektivt produktflöde med den senaste tekniken. Vårt mål är att hela tiden förbättra servicen för våra kunder, kommenterar Nicholas Petterson, vd för Dagab.

Det nya lagret kommer att bli ett 37 000 kvm stort distributionscenter för leverans av frukt och grönt till Axfoods butiker över hela landet.

I automationspaketet ingår Knapps FAST-lösning, bestående av bl a palleterings- och staplingsmaskiner och ett skyttelbaserat plock- och lagringssystem. Skyttelrobotarna lagrar, buffrar och packar allt i butikspecifik ordning, vilket gör att butikspersonalen får en smidig leverans där varorna ligger rätt utefter butikens layout.

Dagab automatiserar fruktlagret med en skyttellösning från Knapp. Foto Knapp.

– Fast-lösningen innebär en automation av hela processen. All hantering, plockning och packning sköts automatiskt, endast vid in- och utleveranser behövs mänsklig handpåläggning, vilket säkerställer en felfri orderhantering, förklarar Mikael Holmqvist, Managing Director på Knapp AB, i ett pressmeddelande.

Dagab kommer också att använda sig av Knapps mjukvara, KiSoft, som ser till att automationslösningarna samarbetar för att på snabbast och smidigast sätt plocka ihop en beställning. Dagab kommer att kunna hantera upp till 55 000 enheter per dag i det nya lagret.

– Vi investerar löpande kraftigt i utvecklingen av våra lösningar. Det är därför extra härligt att få förnyat förtroende att leverera ytterligare en anläggning med världsledande teknik som hjälper Dagab att flytta fram positionerna, kommenterar Mikael Holmqvist.

Lagret i Landskrona beräknas vara klart 2024 och sedan tidigare har Dagab använt lösningar från Knapp i distributionscentret i Jönköping som förser 600 butiker med färskvaror.