Kraftigt tillskott av e-handlare 2020

Pandemiåret 2020 startades 3 196 nya e-handelsföretag i Sverige, en ökning med 53 procent mot 2019, visar en kartläggning från Svea. Uppgången märks även i logistiken: “Vi har aldrig haft så mycket förfrågningar från e-handlare på lagertjänster som nu” säger Almroths vd Carl Svensson.

Trots ett ekonomiskt osäkert läge under pandemin så blomstrar e-handelsbranschen. 2020 startades nämligen 3 196 nya e-handelsföretag i Sverige. En ökning med 53 procent.

– Att många blivit av med jobbet kan vara en anledning till att fler väljer att satsa på e-handel, säger Emma Lindgren.

Bank- och finansgruppen Sveas kartläggning Sveriges bästa e-handelskommuner, som bygger på statistik från Allabolag.se, visar att det i snitt startades 0,3 e-handelsbutiker per 1 000 invånare i Sverige. Antalet e-handelsbutiker har enligt listan ökat mest i Sundbybergs kommun, där det i snitt startades 0,7 e-handelsbutiker per 1 000 invånare under 2020, följd av Täby och Danderyd. På topp tio-listan är det Österåker som haft bäst utveckling under 2020, skärgårdskommunen klättrar från plats 125 till en femteplats. Även Botkyrka går starkt framåt i årets kartläggning.

– Pandemin har slagit hårt mot många företagare, men den har också bidragit till att allt fler svenskar handlar på nätet och att nya e-butiker ökat kraftigt. Att många blivit av med jobbet det gångna året kan också vara en anledning till att fler väljer att satsa på e-handel. För den som vill prova att driva eget är det enkelt att starta en nätbutik med säkra betallösningar och smidiga transporter, kommenterar Emma Lindgren, expert på digital konsumtion på Svea Ekonomi.

Stor efterfrågan på logistiktjänster

– Vår prospektlista med e-handlare som behöver hjälp för att hantera sin logistik har aldrig varit längre än nu, berättar Carl Svensson.

Att e-handeln blomstrar föder i sin tur efterfrågan på logistiktjänster.Enligt Carl Svensson, vd på TPL-aktören Almroths som nischat sig på logistiklösningar för e-handeln, märks det att branschen är glödhet just nu.

– Vår prospektlista med e-handlare som behöver hjälp för att hantera sin logistik har aldrig varit längre.

Vissa uppdrag är dock inte aktuella för Almroths.

Det är mycket lycksökare som kommer in i en så här het bransch – jag tror att vi kommer se en konsolidering på sikt.

– Det är mycket lycksökare som kommer in i en så här het bransch – jag tror att vi kommer se en konsolidering på sikt. Vi har försökt rensa i våra kunduppdrag den senaste tiden och försöker värdera nya affärer utifrån om vi tror om kunderna har en framtid, men också utifrån sortiment och försäljningstoppar.

Av Hilda Hultén

Sveriges bästa e-handelskommuner (förra årets placering inom parentes)

  1. Sundbyberg             0,7 (14)
  2. Täby                        0,7 (12)
  3. Danderyd                 0,6 (11)
  4. Stockholm                0,6 (8)
  5. Österåker                 0,5 (125)
  6. Knivsta                    0,5 (30)
  7. Jönköping                0,5 (4)
  8. Solna                       0,5 (10)
  9. Botkyrka                  0,5 (113)
  10. Sigtuna                    0,5 (17)

Källa: Svea