Lombardiet beställer sex vätgaståg

Alstom kommer att leverera sex vätgasbränslecellståg, med option på ytterligare åtta till, till FNM (Ferrovie Nord Milano), den största transport- och mobilitetsgruppen i den italienska regionen Lombardiet, för ett totalt belopp på cirka 160 miljoner euro. Den första tågleveransen förväntas inom 36 månader från orderdatumet.

Världens första passagerartåg som drivs av vätgas, Coradia iLint, levererades av Alstom började gå i reguljär trafik i tyska Niedersachsen 2017.

De nya vätgastågen som nu levereras till Italien, baseras på Alstoms regionala tågplattform Coradia Stream, men kommer att utrustas med samma bränsleceller som Coradia iLint. Vätgasversionen kommer att ha samma operativa prestanda som dieseltågen, inklusive samma räckvidd.

– Vi är oerhört stolta över att introducera vätgastekniken för tåg till Italien och det förtroende som vår italienska kund ger oss. Denna utveckling bekräftar Alstoms roll när det gäller att definiera mobilitetens framtid. Dessa tåg tillsammans med Coradia iLint som redan har visat sig vara kommersiella i Tyskland utgör ytterligare ett stort steg i övergången mot globala hållbara transportsystem. Jag tar tillfället i akt och gratulerar FNM för att visa att de är ledande inom detta område, kommenterar Gian Luca Erbacci, Senior Vice President för Alstom Europe.

Coradia iLint. Foto Alstom.

Coradia iLint är världens första persontåg som drivs av en vätgasbränslecell som producerar elektrisk kraft för dragkraft. Detta nollutsläppståg har låga ljudnivåer, och släpper ut endast ånga och kondensvatten. ILint är speciellt för sin kombination av olika innovativa element: ren energiomvandling, flexibel energilagring i batterier och smart hantering av dragkraft och tillgänglig energi. Speciellt utformad för drift på icke-elektrifierade linjer, möjliggör den ren, hållbar tågdrift samtidigt som hög prestanda säkerställs.

Coradia Stream-tågen för FNM tillverkas av Alstom i Italien. Projektutveckling, huvuddelen av tillverkningen och certifieringen utförs på Alstoms sajt i Savigliano. De inbyggda signaleringssystemen levereras av sajten i Bologna.