Maersk storhandlar ellastbilar av Volvo

Volvo Lastvagnar i Nordamerika har vunnit en order på 110 Volvo VNR Electric-lastbilar från Maersks dotterbolag Performance Team. Affären är den enskilt största beställningen hittills av Volvos eldrivna lastbilar.

Beställningen kommer från Performance Team som ingår i Maerskkoncernen, och innebär att Volvo totalt ska leverera 126 eldrivna lastbilar till företaget. Affären kompletterar en tidigare order på 16 fordon av samma modell. De första lastbilarna börjar levereras under det andra kvartalet 2022, samtliga bilar planeras vara i drift senast våren 2023.

– Vi är glada att få fortsätta samarbeta med Maersk kring hållbara transporter och att få spela en viktig roll när de ökar satsningen på eldrivna lösningar, säger Peter Voorhoeve, vd för Volvo Lastvagnar i Nordamerika i ett pressmeddelande.

De eldrivna lastbilarna ska användas i Kalifornien och för en mängd olika transportuppdrag, bland annat hamntransporter och lagerdistribution.

Volvo VNR Electric tillverkas i bolagets New River Valley-fabrik i Virginia, som tillverkar alla Volvolastbilar i Nordamerika. Modellen har en räckvidd på upp till 440 km och energilagring på upp till 565 kWh.

Hälften eldrivet till 2030
Globalt har Volvo Lastvagnar satt upp målet att 50 procent av alla lastbilar som säljs ska vara elektriska år 2030.

– Volymerna är fortfarande små men vi ser ett snabbt växande intresse i Europa, Nordamerika och även andra delar av världen. Under 2021 tog vi emot beställningar, inklusive avsiktsförklaringar om att köpa, för mer än 1 100 lastbilar i över 20 länder, kommenterar Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Volvo Lastvagnar var marknadsledare inom tunga eldrivna lastbilar 2021 i Europa med en marknadsandel på 42 procent, och bolaget har totalt sex eldrivna lastbilsmodeller i produktion från och med i år med allt från stadsdistribution och sophantering, till byggtransporter och regionala transporter.