Malmtåg spårade ur utanför Gällivare

Under söndagsmorgonen spårade ett järnmalmståg från LKAB ur på Malmbanan, strax utanför Gällivare. Totalt spårade 38 vagnar ur och stoppet beräknas bli långvarigt. “Vi har under många år påtalat behovet av att Malmbanan ska byggas ut till dubbelspår” kommenterar Jan Lundgren, logistikchef och vd för LKAB Malmtrafik i ett pressmeddelande efter händelsen.

Urspårningen inträffade mellan Sikträsk och Lina älv. 38 vagnar har gått av rälsen och flera kontaktledningsstolpar har rivits ner. Foto LKAB

38 av tågets 68 vagnar lastade med malm spårade ur på på den enkelspåriga Malmbanan, mellan Sikträsk och Lina älv, tre kilometer från närmaste väg. Fyra kontaktledningsstolpar och 300 meter räls ska ha förstörts och totalt kommer 800 meter behöva bytas ut, enligt SVT. Men det svåråtkomliga läget försvårar arbetet och stoppet beräknas hålla i sig åtminstone veckan ut. Under tiden står all trafik på sträckan stilla.

– Vi har under många år påtalat behovet av att Malmbanan ska byggas ut till dubbelspår. Det handlar dels om att öka kapaciteten så den matchar vår planerade ökning av produktionen, men det handlar också om att minska känsligheten för störningar, kommenterar Jan Lundgren, logistikchef och vd för LKAB Malmtrafik i ett pressmeddelande efter olyckan.

Vad urspårningen beror på är ännu inte klarlagt. Till Sveriges Radio uppger Jan Lundgren att urspårningen beräknas att komma att kosta LKAB mellan 50 – 100 miljoner kronor.

Lokföraren ska ha klarat sig utan skador och själva loket står enligt uppgift kvar på spåret.