Matsmart backar ut ur Storbritannien

Idag meddelar e-handeln Matsmart att bolaget kommer att satsa allt på Tyskland och Norden och lämna Storbritannien med omedelbar verkan. Samtidigt tar Peter Beckius över som ensam vd efter att ha delat rollen med grundaren Karl Andersson.

Matsmart är e-handeln som säljer mat och konsumentprodukter som riskerar att slängas till pris- och klimatmedvetna kunder. Den nordiska logistiken sker från företagets automatiserade lager i Örebro. I juni 2022 meddelade bolaget att man lanserar på den brittiska marknaden, men nu lämnar man Storbritannien. Bolaget backade rejält 2022.

– Det är aldrig ett lätt beslut att stänga ner marknader – framförallt är det tufft att släppa duktiga team. Och det känns förstås tråkigt mot bakgrund av det fantastiska mottagande vi fått av våra brittiska kunder sedan vi lanserade. Men marknadsläget är radikalt annorlunda idag än för ett par år sedan. Det är extremt svårt, för att inte säga omöjligt, att finansiera långsiktiga tillväxtcase. Därför har vi valt att konsolidera våra krafter och satsa större på marknaderna runt Tyskland och Norden där vi funnits längre. Här finns fortfarande stor outnyttjad potential och på dessa marknader har vi finansiell lönsamhet inom räckhåll, säger Peter Beckius, vd för Matsmart, i ett pressmeddelande.

Lagret avgörande

Han har de senaste två åren delat vd-rollen med grundaren Karl Andersson, men tar nu över helt. Under tiden som Karl Andersson och Peter Beckius delat vd-rollen har e-handeln lanserat två nya marknader, Storbritannien och Österrike, samtidigt som den tyska verksamheten vuxit till dubbel storlek. Under duons ledning har Matsmart också gjort sin största investering hittills, i automatisering av den nordiska lagerverksamheten. “Denna investering har varit avgörande för lönsamheten i Norden. Den svenska marknaden visar svarta siffror sedan första kvartalet 2023.” skriver Matsmart i pressmeddelandet. Karl Andersson går vidare och tar plats i bolagets styrelse, men kommer även fortsätta att jobba operativt med att stötta ledningen.

– Vårt bolag växte fram för tio år sedan, från riktiga gräsrotsobservationer kring hur ineffektivt matsystemet är. Att vi sedan har lyckats bygga upp ett internationellt bolag handlar ur mitt perspektiv väldigt mycket om att vi kunnat övertyga fantastiska personer att jobba för vår vision. Otroligt duktiga människor som jobbat outtröttligt under de nio år som vår e-handel varit öppen. En av de här människorna som klivit in genom dörrarna till Matsmart är Peter. Jag känner mig väldigt trygg med att lämna över ledarskapet till honom, kommenterar Karl Andersson.