MSC lägger bud på halva Hamburgs hamn

Containerrederiet MSC har meddelat att de avser göra Hamburg till det centrala navet i sitt globala logistiknätverk. Nu lägger de bud på nästan 1,3 miljarder euro för att köpa upp 49,9 procent av hamnen, enligt tidningen The Loadstar.

Rederiet planerar att göra Hamburg till sitt globala nav, med målet att höja sin årliga godsmängd som går genom hamnen till 1 miljon TEU. Skulle köpet gå igenom avser de även flytta sitt huvudkontor från Bremen till Hamburg. Det rapporterar The Loadstar.

Företaget har tecknat ett samförståndsavtal med Hamburgs stad om att förvärva 49,9 procent ägarandel i hamnterminalen samt transport- och logistikverksamheterna i HHLA Group. Staden skulle i så fall fortfarande vara majoritetsägare med 50,1 procent.

– Målet med partnerskapet är att etablera en stark och välgrundad bas för fortsatt utveckling av HHLA och hela hamnen i Hamburg, och göra det till en central hubb för MSCs globala nätverk av containertjänster, skriver rederiet.

Hamnen i Hamburg, och de tyska hamnarna i allmänhet, har lidit av det ekonomiska läget med minskade godsvolymer till följd. I Hamburgs containerterminal minskade godset med 11,7 procent under första halvåret 2023. Avtalet skulle kunna innebära en vändpunkt för hamnen.

Enligt uppgifter till Reuters överväger tyska logistikmiljardären Klaus-Michael Kuehne att lägga ett motbud. Tidigare har också det kinesiska rederiet Cosco försökt köpa in sig i hamnen, men de stötte på patrull förra hösten.