Nestlé flyttar logistiken till Nowaste

Livsmedelsaktören Nestlé Danmark flyttar kolonialvarulogistiken till Nowaste Logistics nya anläggning i Ramlösa i Helsingborg, och byter samtidigt manuellt plock mot en automatiserad lösning. Catena utvecklar fastigheten som ska stå färdig nästa sommar.

Danska företag fått upp ögonen för fördelarna med att förlägga logistiken på den svenska sidan av Öresund, där arbetsmarknadsregler och valutakurs just nu talar än mer för en flytt.

Nestlé är världens största mat- och dryckesföretag med försäljning i 188 länder och över 2 000 varumärken, bland dem Zoégas, Nescafé, After Eight och Cheerios. I Sverige har bolaget sitt huvudkontor i Helsingborg, med logistiken för den svenska marknaden hos Postnord TPL i samma stad. Nowaste Logistics nya affär gäller dock Nestlé Danmark, och omfattar hela Nestlés kolonialverksamhet för den danska marknaden, med kaffe, flingor, barnmat och godis med mera.

– Med Nestlés växande fokus på digitalisering och automatisering blir samarbetet med Nowaste Logistics ett mycket intressant steg för oss. Nowaste har lång erfarenhet av automation och deras sätt att arbeta med människor och framåtlutade lösningar inom hållbarhetsområdet rimmar väldigt väl med Nestlés värderingar och framtida behov, kommenterar Regine Kimmer Jörgensen, Nordic DSP & Logistics Manager på Nestlé. 

Första hyresgästen i Ramlösa

Verksamheten finns idag i en TPL-lösning hos Frode Laursen i Danmark, nästa sommar går dock flytten till den helt nya anläggning som Catena bygger i Logistikposition Ramlösa, granne med Icas centrallager utanför Helsingborg.

Nestlé flyttar in i Nowastes och Catenas nya logistikområde i Ramlösa. Bild Catena.

Där vann Catena och Nowaste 2021 gemensamt en markanvisningstävling för totalt 160 000 kvm mark. Byggstarten för tre anläggningar på totalt 75 000 kvm yta har redan skett. Nowaste har skrivit en avsiktsförklaring om att hyra samtliga ytor, där alla ska stå klara senast 2026.

Byggnaderna ska certifieras enligt Breeam nivå Excellent, och förutom solceller och laddstationer satsar man på minimerade hårdgjorda ytor, sedumtak och hållbart byggande, bland annat med trästomme istället för stål.

– Energiomställningen är en väldigt stor fråga för oss. Men det gäller att alla är med och hjälper till så att vi får möjlighet att utnyttja de enorma takytor som logistikfastigheter har. Vi behöver inte nödvändigtvis vara energiproducenter, men det behöver finnas infrastruktur för att få ut överskottselen på nätet om den inte används i fastigheten. Det är framförallt en politisk fråga, sa Catenas vd Jörgen Eriksson när han berättade om projektet på Hologistics förra veckan.

Daniel Parkhagen, ny projektutvecklare på Catena och Håkan Lindberg, ny affärsutvecklingschef på Nowaste. Foto Hilda Hultén.

I somras köpte Catena logistikutvecklaren Bockasjö, och veckan blev Bockasjös projektutvecklingsteam officiellt en del av Catena, och de nya medarbetarna har nu flyttat in på Catenas regionkontor.

– Vi har flera miljoner kvadratmeter mark som vi planerar att utveckla, så Bockasjös kunniga och erfarna team blir ett viktigt tillskott och en förstärkning av vårt projektutvecklingsteam. Vi har tidigare främst jobbat med totalentreprenader i våra byggprojekt, medan Bockasjö jobbat med delad totalentreprenad, vilket vi nu kommer att införa i våra utvecklingsprojekt, och vilket lär göra oss mer kostnadseffektiva, berättar Jörgen Eriksson.

Stora fördelar att flytta

Enligt Håkan Lindberg har danska företag fått upp ögonen för fördelarna med att förlägga logistiken på den svenska sidan av Öresund, där arbetsmarknadsregler och valutakurs just nu talar än mer för en flytt.

– Att vinna förtroende hos Nestlé, världens största livsmedelsföretag, känns riktigt bra. Avtalet kommer att bana vägen för vår satsning på dagligvarubranschen där vi har stora ambitioner, säger Håkan Lindberg, som har lång bakgrund som regionchef på Postnord TPL i Helsingborg och Danmark, och som sadlade på som affärsutvecklingschef på Nowaste Logistics i februari i år.  

Den första byggnaden i Ramlösa utrustas med ett automatiserat höglager, dit Nestlé alltså ska flytta logistiken nästa sommar. Några detaljer kring automationslösningen avslöjas inte, men enligt Håkan Lindberg kommer anläggningen att vara Nordens mest miljövänliga och högst automatiserade dagligvarulager.  

– Vår position i Helsingborgsregionen är väldigt stark, och vår profil har uppenbart varit en viktig faktor på vår resa när vi vuxit och ständigt plockat fram vinnande lösningar för nya företag och segment.

Nowaste Logistics är sprunget ur grönsaksgrossisten Everfreshs logistikverksamhet, och bolaget har idag fokus på FMGC, tekniska lösningar och e-handelslogistik med 300 000 kvm lageryta i Helsingborg, och ett nytt lager under uppförande i Stigamo söder om Jönköping, även det tillsammans med Catena, där man ska hantera logistiken åt nya kunden Granngården.

Av Hilda Hultén