Nilar och RRK etablerar batterifabrik i Estland

Nilar International, som utvecklar och tillverkar batterisystem, etablerar en ny produktionsanläggning för batterier och energilagringssystem i Paldiski, Estland. Industri- och logistikfastighetsaktören RRK Logistics Parks bygger fabriken.

Batteritillverkaren bedriver sedan 2012 forskning och utveckling samt tillverkning vid sin fabrik i Gävle. Nu tillkännager de etableringen av en ny fabrik för tillverkning av batterier för stationära energilagringssystem Paldiski, Estland. Det estniska industri- och logistikfastighetsbolaget Riigiressursside Keskus OÜ (RRK Logistics Parks) har fått uppdraget att bygga fabriken.

Erik Oldmark, vd och koncernchef för Nilar. Foto Nilar.

– Med goda sjöfartsförbindelser till Sverige och mycket god tillgång till grön energi från en stor lokal vindkraftspark var det enkelt för Nilar som en av Europas mest energieffektiva batteriproducent att välja Paldiski som plats för etableringen av vår nästa produktionsanläggning, kommenterar Erik Oldmark, vd för Nilar.

RRK bygger redan på en första etapp av den så småningom 7 000 kvm stora fabriksbyggnaden på fastigheten Lõuna 6b i Paldiski. Arbetet innefattar ombyggnad av befintliga byggnader och uppförande av nya byggnader. Batteritillverkaren kommer påbörja installationen av anläggningsmaskiner under första halvåret 2022. Produktionen beräknas dra igång under andra halvåret 2022.

– I RRK har vi den perfekta partnern för att hjälpa oss att snabbt etablera oss i Estland. En annan faktor är att Estland har direkta järnvägsförbindelser till nickelproduktionsanläggningar i Ryssland och Kina, vilket kan bidra till att minska logistiktiderna, kommenterar Erik Oldmark.

– Vi är glada över att hjälpa Nilar med att etablera högteknologisk tillverkning av precisionsbatterier i Estland. Vår anläggning i Paldiski ligger nära Tallinn med sina tekniska resurser, och nära Keila med sin stora tillverkningsbas för elektrisk utrustning, kommenterar Jarno Sild, Nilars kontaktperson i RRK.