Nordens största lager blir ännu större

Norra Europas största lager är nu ännu större. Efter den senaste utbyggnaden på 27 500 kvm, som stod klar i februari, sitter man nu på 178 000 kvm i Skara. Dessutom öppnas 10 nya varuhus 2021 – som också är utlämningsställen för Julas växande e-handel.

Pandeminåret 2020 blev ett toppenår för Jula, vars försäljning växte både på nätet och i varuhusen, med “över en miljard kronor” och en omsättning på 9,8 miljarder kronor. E-handeln växt mest procentuellt sett, men även försäljningen i butik gick mycket starkt.

– Folk har varit hemma och renoverat och byggt om och vi har vuxit mycket inom exempel trädgård. Man får vara ödmjuk och tacksam, konstaterar Lennart Karlsson, logistikchef på Jula.

Lennart Karlsson. Foto Jula.

2021 öppnar butikskedjan 10 nya varuhus, som läggs till de befintliga 110, varav 58 finns i Sverige, 37 i Norge och 15 i Polen. Julas centrallager i Skara är Nordens största, med totalt 178 000 kvm, och i februari stod lågprisjättens senaste och femte utbyggnad på 27 500 kvm klar.

– Det är en totalyta som behövs för hela vår försäljning, både i butiker och online. Vi har mer mark och kan fortsätta växa i Skara, det finns en mark för ytterligare en expansion, säger Lennart Karlsson.

Växande e-handel

En växande e-handel kan vara krävande för traditionella detaljhandlare, men för Jula – med deras struktur av butikslador varuförsörjda från centrallagret, går omställningen smidigt, berättar Lennart Karlsson.

– Vi har redan från början jobbat med att använda våra varuhus som utlämningsställen, och kan utnyttja den befintliga logistikstrukturen på ett bra sätt och gynna båda kanalerna samtidigt.

Distanshandel är heller inget nytt för Jula som på 80-talet satsade på postorder. Den verksamheten lades dock vilande 2011, och först 2017 drog Jula igång med e-handel – en kanal som dock vuxit stadigt sedan dess.

Jula har fått nästan 30 000 kvm till att växa på. foto Jula.

– Nu är det rätt bra snurr, i stort sett hela sortimentet går att köpa online. 2020 har varit ett väldigt bra år för oss både vad gäller varuhus och e-handel, det har varit jättepositivt, med en tillväxt över miljarden.

2020 lade Jula logistikverksamheten i ett eget dotterbolag, Jula Logistics, för vilket Lennart Karlsson är vd. Jula Logistics är en av de nominerade till Postnord logistikpris Postnord Logistics Award, som delas ut nästa vecka. Det är Julas innovativa transportlösning i Falköping – som kombinerar järnvägstransporter med lastbilstransport i extra långa fordon, som lett till nomineringen.

– Det känns jätteinspirerande och kul. Vår Falköpingssatsning har ju vuxit oerhört snabbt de senaste åren, och det är roligt att de har märkt vad vi gör och uppmärksammar det.

Av Klara Eriksson

Om Jula Holding

Jula grundades 1979 som ett familjeföretag. Karl-Johan Blank, Julas ägare, har varit med från starten och byggt upp företaget. Sedan några år har Jula utvecklats till en koncern, Jula Holding, med verksamheter inom Retail, Fastigheter, Finans, Logistik, Hotell och Miljö & Energi. Jula Holding-koncernens huvudkontor finns i Skara. Koncernen har cirka 3 700 anställda och 2020 omsattes ca 9,8 miljarder SEK.