NRP säljer Pauligs lager i Kungsbacka

Ness, Risan & Partners, NRP och Wilfast, med externa investerare, har sålt en logistikanläggning på 45 500 kvadratmeter i Kungsbacka för 768 miljoner kronor till Pareto, med livsmedelsföretaget Paulig som största hyresgäst.

Paulig äger varumärkena Santa Maria, Risenta och Paulig, och förlängde och utökade förra sommaren sitt hyreskontrakt i fastigheten till totalt 38 000 kvm.

– Affärsplanen när vi köpte fastigheten 2016 var att utveckla fastigheten och förlänga hyresperioden med Paulig samt hyra ut de lediga utrymmena för att öka hyresintäkterna. Tillsammans med Wilfast har vi nu genomfört den planen och därmed ökat fastighetsvärdet i enlighet med vår strategi för investeringsfonden som nu är i en avvecklingsfas, kommenterar Eirik Forthun, partner och fondförvaltare på NRP Asset Management.

NRP är ett privatägt, Oslo-baserat investmentbolag och äger cirka 1,5 miljoner kvadratmeter lokalyta i logistikfastigheter i de nordiska länderna. Sedan år 2000 har NRP Group genomfört nästan 200 kommersiella fastighetstransaktioner i Norden.

– För just detta projekt har vi haft en betydande mängd direkta investerare vid sidan av vår investeringsfond och vi är väldigt glada över resultatet och den avkastning som vi har genererat, kommenterar Knut Ekjord, partner och chef för direkta fastighetsinvesteringar på NRP Finans.

Förvärv på gång

NRP har ett samarbete med Wilfast, som förvaltar NRPs logistikfastighetsbestånd i Sverige, Norge och Danmark. Oftast medverkar Wilfast även som investerare i de fastigheter som de har i uppdrag att förvalta.

Matttias Wilson, vd Wilfast

– Vi har samarbetat med NRP på det här sättet i omkring 20 år. Att vi ofta fungerar som både fastighetsägare och förvaltare är en del av vår affärsidé och vårt långsiktiga engagemang i fastigheterna som vi förvaltar. Samtidigt innebär det en trygghet för våra hyresgäster och en garanti för att våra hus hanteras med omsorg och stor noggrannhet, säger Mattias Wilson, vd på Wilfast.

I december förvärvade NRP och Wilfast Rustas nya 68 000 kvm stora centrallager i Norrköping, som ska stå klart 2021.

För närvarande förvaltar Wilfast cirka 1,2 miljoner kvadratmeter lokalyta, med ett fastighetsvärde på över 10 miljarder kronor, i ett 20-tal städer i Sverige samt i Danmark och i Finland.

– Men vi har en del nya logistikaffärer på gång i Sverige den närmaste tiden, främst förvärv. Så den siffran kommer snart att ändras igen, berättar Mattias Wilson.

Av Hilda Hultén