Ny tågpendel mellan Eskilstuna och Norvik

I januari startar en ny tåglinje med fem avgångar i veckan mellan Stockholm Norvik Hamn och Eskilstuna Kombiterminal. “Järnvägsanslutningen mellan Stockholm Norvik och Eskilstuna Kombiterminal är mycket efterlängtad” säger Claes Sörman på Eskilstuna Logistik och Etablering AB.

Tågoperatören TX Logistik startar i januari 2023 en ny tågpendel mellan Stockholm Norvik Hamn och Eskilstuna Kombiterminal med fem avgångar i veckan. Stockholm Norvik Hamn kan därmed erbjuda fler hållbara transportlösningar och knyter hamnen närmare viktiga centrallager i Eskilstuna.

– Vi är riktig glada över den nya tågförbindelsen mellan Stockholm Norvik och Eskilstuna Kombiterminal. Genom att utöka vår verksamhet förbättrar vi förutsättningarna för transporter till och från Stockholm för både befintliga och nyetablerade företag i Eskilstuna med omnejd. Den visar också hur järnvägstransporterna är lösningen för en säker och miljövänlig logistik, säger Fredrik Abrahamsson, Sales Manager TX Logistik AB, i ett pressmeddelande.

Förbindelse med Oslo

Från och med april kommer det norska järnvägsbolaget Cargonet, som kör godståg i Sverige och Norge, att koppla på från Eskilstuna Kombiterminal och erbjuder då transporter direkt till Oslo och hela den norska marknaden.

– Vi har sett en växande efterfrågan från kunder på tågtransporter mellan Norge och Mälardalen. Det finns stora godsflöden mellan de här två regionerna idag men det mesta fraktas på lastbil. Med den nya tågförbindelsen kan vi erbjuda kunder fler hållbara transporter och det möjliggör mycket snabba förbindelser mellan Finland, Baltikum och Norge, kommenterar Carl Fredrik Karlsen, kommersiell direktör på Cargonet.

Tågförbindelse till havet

Stockholm Norvik Hamn är kommunala hamnbolaget Stockholms Hamnars nya roro- och containerhamn söder om Stockholm utanför Nynäshamn. Eskilstuna är Mälardalens växande logistikhubb med lager som är klara eller byggs tillhörande bl a Coop, Frode Laursen, Apoteket, Sportamore, Amazon, H&M , Gymleco, Gardenstore.

– Järnvägsanslutningen mellan Stockholm Norvik och Eskilstuna Kombiterminal är mycket efterlängtad. Nu kan vi erbjuda våra kunder nya möjligheter att transportera både containrar och trailrar och lyfta över ännu mer gods från väg till vatten, kommenterar Claes Sörman på Eskilstuna Logistik och Etablering AB.

Stockholm Norvik Hamn öppnade 2020, där containerterminalen drivs av Hutchison Ports, en av världens största containeroperatörer med 53 hamnar i 27 länder. Roro-terminalen för rullande gods drivs av Stockholms Hamnar.

– Det är mycket glädjande att vi genom goda samarbeten får en ny tågpendel till Stockholm Norvik. Nu kan vi erbjuda både våra container- och roro-kunder en transportlösning som både är hållbar och kostnadseffektiv. Med en ny tåglösning i hamnen får vi en förstaklassig järnvägsservice, kommenterar Nicklas Ebersson, marknadsansvarig gods Stockholms Hamnar.