Nya bandningsmaskiner lyft för Stora Enso i Skene

Stora Enso i Skene producerar wellpapp-förpackningar och bandar 800 pallar varje dygn – ett krävande arbete som fått ett lyft genom investeringar i ny automation.

Ungefär 100 personer arbetar i produktionen på Stora Enso Packaging Solutions i Skene, knappt 40 kilometer från Borås. ITO PallPack har levererat två bandningsmaskiner till företaget: en av märket Mosca som bandar upp till 35 buntar per minut och pallbandaren High Speed SoniXs KCK 131.

Moscamaskinerna bandar 800 pallar varje dygn. Foto Stora Enso.

– Sedan vi köpte Moscamaskinerna har vi minskat våra stopptider väldigt mycket. De har varit otroligt tillförlitliga, säger Lars Persson, Senior Project Leader på Stora Enso, i ett pressmeddelande.

Ökad effektivitet
Tidigare var företaget tvunget att banda de största pallarna manuellt, nu sker allt automatiskt.
Det är ingen människa som rör eller lyfter någonting, allt är helautomatiskt. Det går betydligt snabbare nu och vi har kunnat rationalisera och effektivisera, säger Lars Persson.

Stora Enso har lyft produktionslogistiken med nya bandingsmaskiner.
Lars Persson, Senior Project Leader på Stora Enso Packaging Solutions i Skene. Foto Stora Enso.


Han berättar att Stora Enso Packaging får papper på rulle från pappersbruk och sedan tillverkar wellpapp, veckar och limmar ihop till wellpappskivor.– Vissa kunder vill bara ha wellpapp-ark, då går arken direkt ut till pallbandaren. Vill kunden ha färdiga förpackningar går arken in i konverteringsmaskinerna där de trycks och vi stansar handtagshål och annat och limmar ihop dem till färdiga lådor som de kan packa sina produkter i.