Orio får ny ägare: Hedin Mobility Group

Orio AB, med affärsområdet Orio Logistics, har idag fått en ny ägare då staten har sålt samtliga aktier i bolaget till Hedin Mobility Group AB. “Med Orio får vi tillgång till ett stort och ledande distributionscenter samt upparbetad infrastruktur för försäljning och distribution till tusentals verkstäder i ett 30-tal länder”, kommenterar Anders Hedin, ägare och vd för Hedin Mobility Group.

Orio AB har sitt ursprung i Saab Automobile Parts AB och är idag exklusiv leverantör av Saab originaldelar genom ett globalt nätverk i Europa, Nordamerika, Asien och Australien, och hamnade i statlig ägo efter Saabs konkurs. Bolaget har även arbetat med reservdelslogistik för andra märken, men de senaste åren har man även satsat på TPL, bland annat för den växande e-handeln från det drygt 70 000 kvm stora lagret i Nyköping, ett affärsben som växer. Bolaget har även tagit inlett ett samarbete med LC för att utveckla den stora markyta man äger på Arnö, där lagret ligger, under namnet Nyköping Logistikpark.

Ny privat ägare

Nyköpings framtida logistikpark, intill Orios lager på Arnö. Foto Orio.

Nu byter dock Orio ägare: det är Hedin Mobility Group, en av Europas största privatägda bilåterförsäljare som köper samtliga aktier i bolaget från den svenska staten. Koncernen sysselsätter fler än 5 000 personer och har över 200 anläggningar i sju länder.

– Vi är mycket glada över att välkomna Orio till Hedin Mobility Group. Det är ett företag med en lång och stolt historia inom svensk bilindustri som vi avser att förvalta – samtidigt som vi ska tillföra nya affärer och på så vis vidareutveckla bolaget, kommenterar Anders Hedin, ägare och vd, Hedin Mobility Group.

– Förvärvet faller väl in i vår strategi där vi vill utöka verksamheten inom distribution och reservdelar både i Sverige och Europa. Med Orio får vi tillgång till ett stort och ledande distributionscenter samt upparbetad infrastruktur för försäljning och distribution till tusentals verkstäder i ett 30-tal länder.

Växande TPL-verksamhet

De senaste två åren i rad har Orio levererat ett positivt rörelseresultat som dessutom har förbättrats över åren. Den positiva utvecklingen syns i båda Orios affärsområden. Logistikverksamheten har vuxit med 60 procent på årsbasis de senaste åren och reservdelsaffären har utvecklats väl och fortsätter leverera en bra lönsamhet.

Gustav Ljunggren, vd Orio AB.

– Med Hedin Mobility Group får Orio en stark ägare som förstår verksamheten och som värdesätter Orios kompetens och kunnande såväl inom reservdels- som logistikverksamheten. Affären innebär att leveransen av reservdelar till Saabägare världen över kan säkras för överskådlig tid. Samtidigt kan logistikverksamheten fortsätta utvecklas, kommenterar Gustaf Ljunggren, vd för Orio AB.

– Orio är idag i en finansiellt god position och det är ett gynnsamt tillfälle för en ny ägare att ta vid. Vi ser fram emot ett nära och utvecklande samarbete med Hedin Mobility Group. Jag vill samtidigt passa på att rikta ett stort tack till alla kollegor på Orio som bidragit till den positiva utvecklingen och ser fram emot att fortsätta vår framgångsrika resa.

Baker McKenzie har varit Orio ABs juridisk rådgivare och KPMG har varit affärsrådgivare under processen.