Outnorth automatiserar med Autostore

Outnorth flyttar sitt lager från Växjö till Göteborg, och i samband med det passar man också på att automatisera lagret med en Autostore från Element Logic.

E-handlaren Outnorth har haft stark tillväxt under pandemiåret 2020 och väljer nu att flytta från det 8 000 kvm stora lagret i Räppe i Växjö, där man legat sedan 2014, till ett nybyggt lager på 19 000 kvm på Hisingen, Göteborg, som Bockasjö bygger.

Nu väljer man att även automatisera det nya lagret med en Autostore bestående av av 95 000 backar med tillhörande robotar och portar för inlagring och plock. Det är första gången som Outnorth automatiserar sin lagerverksamhet.

– Vi kände väl till Autostore-systemet och Element Logics professionalism eftersom vi ingår i Egmont-koncernen, där exempelvis Jollyroom redan har installerat detta robotsystem. Teknikvalet var därför ganska självklart och vi ser att detta är en väldigt bra lösning när man växer kraftigt som vi gör och samtidigt vill förbättra leveransförmågan till kunderna, kommenterar Harald Ennen, CEO på Outnorth.

Outdoor-aktören Outnorth etablerades 2005 i Kalmar och har sedan några år tillbaka huvudkontor och även en fysisk butik i Växjö. Lagret ligger i Coops f d regionlager i Räppe utanför Växjö, i en 26 000 kvm lagerlokal där Outnorth hyrt ca 8 000 kvm. Kunderna finns främst i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

Danska mediekoncern Egmont blev 2018 majoritetsägare i Outnorth och har parallellt investerat i flera andra e-handelsbolag, bl.a. Bagaren och Kocken och Jollyroom, som också har lager på Hisingen.

Outnorth säljer friluftskläder, ett av de segment som gått som tåget under pandemin då människor i större utsträckning semestrat hemma och i naturen. Det är den kraftiga försäljningstillväxten som ligger bakom beslutet att automatisera logistiken – ett beslut som fattades under hösten.

– Vi är glada dels för Outnorths framgångar och dels för att de väljer Autostore som system för sin automation. Det är spännande att få hjälpa en framgångsrik e-handlare som Outnorth, som behöver investera för att ta nästa steg, kommenterar Thomas Karlsson, vd på Element Logic Sweden AB.

Inflyttningen i den 19 000 kvadratmeter stora lagerlokalen i Hisingen Logistikpark i Göteborg beräknas ske i april nästa år. Området ligger intill till, Göteborgs Hamn där mycket av Outnorths godsvolymer passerar.