Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten att Sjöfartsverkets anslag ökas med 71 miljoner kronor för 2025. Tillskottet säkrar att sjö- och flygräddningen kan bedrivas året ut och räddar en bas från stängning i juni. Den långsiktiga finansieringsfrågan är dock inte löst än.
Sjöfartsverket har lidit av ekonomiska bekymmer under många år. Under 2024 gick myndigheten totalt back 457 miljoner kronor, 600 miljoner efter finansiella poster, och årets budget pekar på ett tapp på 200 miljoner kronor. För att möta utmaningarna aviserade myndigheten i februari ett omfattande besparingsprogram som bl a omfattade avyttring av fartyg, kalläggning av en isbrytare och besparingar på sjö- och flygräddningen.
Just sjö- och flygräddningsverksamheten har enligt myndigheten varit underfinansierad i flera år. Därför planerade man att lägga ner två av fem helikopterbaser för att nå en ekonomi i balans. Under året har man också satt stopp för nyrekryteringar, vilket resulterat i tillfälliga stängningar av helikopterbaser. Men under gårdagen aviserade regeringen att vårändringsbudgeten skjuter till 71 miljoner kronor för att säkra verksamheten under andra halvan av 2025.
– På kort sikt innebär tillskottet att en planerad basstängning i juni kan dras tillbaka. Det känns bra och är ett steg i rätt riktning, kommenterar Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningen.
– Det är ett välkommet besked att regeringen skjuter till pengar. Även om det inte löser våra långsiktiga problem ger detta oss andrum, kommenterar Erik Eklund, generaldirektör för Sjöfartsverket.
Myndighetens treårsplan för att komma underfund med ekonomin, som bland annat lyfter behovet av utökad statlig finansiering, analyseras nu inom Regeringskansliet. Beskedet välkomnas även av Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell, som också lyfter behovet av långsiktig och stabil finansiering.
– Vi välkomnar regeringens tillskott till Sjöfartsverket som innebär att sjö- och flygräddningen kan drivas vidare året ut. Men återigen handlar det om kortsiktig finansiering för en kärnverksamhet som under lång tid saknat tillräckliga resurser. Vi vill därför betona vikten av ett helhetsgrepp om Sjöfartsverkets organisation och ekonomi, det behövs en permanent och stabil finansiering. Det hade dessutom inför hösten varit välkommet om regeringen hanterat den kallagda isbrytaren med samma ansvarstagande som för sjö- och flygräddningen, kommenterar Tina Thorsell, Samhällspolitisk chef på Transportföretagen.