Skeppsmäklarna: Sjöfartsverket behöver mer resurser

Den första mars överlämnade Sjöfartsverket sin treårsplan till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. På grund av att verket gör stora förluster planerar aman att lägga ner två av fem helikopterbaser, och lägga upp en isbrytare. Sveriges Skeppsmäklare anser att det är bra att Sjöfartsverket effektiviserar: ”men självklart måste den för Sverige så viktiga sjöfarten fortsatt kunna fungera”.

Efter förra årets förlust på över 600 miljoner kronor, och med ett framtidsscenario som ser ut att fortsätta med stora förlustbelopp, har Sjöfartsverkets styrelse nu beslutat att dra i nödbromsen. För att inte fortsätta gå med stora underskott måste verksamheten bantas rejält, vilket bland annat betyder att två av fem helikopterbaser stängs ner och en av isbrytarna läggs upp. Dessutom föreslås att kostnaden för administrationen minskas med 40 miljoner.

För att slippa dessa drastiska åtgärder behöver sjöfartsverket ekonomiskt understöd från staten: med ett extra bidrag om 250 miljoner kronor om året, samt möjlighet att höja avgifterna med lika mycket. Därtill vill man att staten tar ansvar över isbrytningen, liksom man gör av snöröjningen på väg. Sveriges Skeppsmäklare ställer sig nu bakom Sjöfartsverkets krav, inklusive de som innebär att handelssjöfarten ska behöva betala mer.

Sverige behöver sjöfarten

”Vi ställer oss bakom Sjöfartsverkets förslag att regeringen i kommande budgetprocess tillför de 250 miljoner som behövs för att staten ska uppnå full kostnadstäckning för de åtaganden som man ålagt Sjöfartsverket, men som inte har något med handelssjöfartens behov att göra.”

Nu är det dags för regeringen att göra verklighet av de vackra orden om att mer gods behöver gå vattenvägen för att på så vis minska köerna på väg och järnväg. Inte minst viktigt nu i dessa oroliga tider när sjöfarten är något av en livlina för Sverige.

Om Sjöfartsverket fick tre procent av den summa som avsätts för landets infrastruktur skulle det bland annat räcka till inköp av de nya isbrytare som näringslivet i Norrland så väl behöver – och till driften av dem, skriver Sveriges Skeppsmäklare. De övriga 97 procenten skulle precis som tidigare gå till satsningar på Sveriges övriga trafiksystem, inklusive snöröjning av väg och järnväg.

”Vi accepterar även Sjöfartsverkets krav på att näringen ska betala sin del av övriga kostnader. Föreningen anser dock att det är viktigt att alla avgifter som betalas av sjöfartsnäringen knyts till ett servicenivåavtal som definierar förväntade krav på Sjöfartsverkets tjänster, inklusive förväntad kvalitet, tillgänglighet och leveranstider. Allt ska kunna redovisas i tydlig statistik, begriplig för både verksledning och användare av systemet. Näringen ska kunna lita på att det finns lots att tillgå, att farlederna är farbara även vintertid och att kostnaderna för detta sätts på en relevant nivå.”

Mälarsjöfarten har på senaste tid drabbats hårt av att lots inte finns att tillgå, och att fartyg därför riskerar att fastna i Mälaren.

Staten måste skjuta till pengar

Sveriges Skeppsmäklare pekar på att det länge funnits en önskan om att flytta godstransporter från väg till sjö – det är dock något som är omöjligt om inte sjöfarten möjliggörs genom finansiering av Sjöfartsverket.

Det finns inga köer på havet och för att överföringen ska få vind i seglen behövs en likställighet mellan trafikslagen, något som uppstår om:

”Regeringen måste inse allvaret nu! Vi motsätter oss en slentrianmässig höjning av sjöfartens avgifter som enda recept för att täcka det underskott som uppstått. Redan idag anses sjöfartens infrastrukturavgifter för höga när industrin räknar på vad det kostar att skeppa gods genom de svenska farlederna. Både bil och järnväg tar marknadsandelar och om färre fartygsanlöp ska finansiera en verksamhet som till stor del består av fasta kostnader blir det en negativ spiral som måste brytas.

Nu är det dags för regeringen att göra verklighet av de vackra orden om att mer gods behöver gå vattenvägen för att på så vis minska köerna på väg och järnväg. Inte minst viktigt nu i dessa oroliga tider när sjöfarten är något av en livlina för Sverige.” skriver Sveriges skeppsmäklare.