PO Arnäs lämnar Chalmers för Einride

Logistikprofilen Per Olof Arnäs lämnar Chalmers efter tio år, för att bli logistikexpert på Einride, när bolaget nu går in i en stor expansionsfas. Jag har följt Einride sedan det startade, när den här chansen kom så kunde jag inte tacka nej.

Vid årsskiftet lämnar Per Olof Arnäs rollen som logistikforskare och viceprefekt på Chalmers för att bli Senior logistics expert i Einride, som specialiserar sig på eldrivna och självkörande fordon. 

Einride specialiserar sig på eldrivna och självkörande fordon. 

– Einride skalar upp sin verksamhet kraftigt just nu, och går från att utveckla och sälja självkörande, elektriska fordon till att erbjuda logistiklösningar baserad på eldrift, både med och utan förare och med olika autonoma inslag. Det vill jag vara en del av. 

Elektrifieringen av transportindustrin går i rasande takt just nu, men för att elektrifieringen ska fungera i praktiken krävs helt nya planeringsmodeller i transportsystemen. 

– Eldrift innebär att man måste ta hänsyn till saker som räckvidd och laddtider, och det förändrar förutsättningarna helt. Det innebär begränsningar, samtidigt som det öppnar nya möjligheter. Einride är framförallt ett teknologiföretag, så min kunskap om logistiksystem och hur transportverksamheter fungerar kan komma väl till nytta där. 

Vad rollen exakt innebär är ännu oklart, vilket är precis så PO Arnäs vill ha det. 

– Den är väldigt odefinierad, det kan vara allt från att internutbilda om logistik till att prata med kunder och förstå deras behov och hur de kan lösas. Det är ju inte fordonet eller teknologin i sig som är lösningen, utan ett transportbehov som ska effektiviseras och göras bättre med hjälp av den här teknologin.

“Det är ju inte fordonet eller teknologin i sig som är lösningen, utan ett transportbehov som ska effektiviseras och göras bättre med hjälp av den” 

Delar tiden mellan Einride och Steerlink

För PO Arnäs har utvecklingen mot digitalisering, eldrift och autonomitet i transportbranschen alltid varit i fokus. Foto Anna Lena Lundqvist, Chalmers

För PO Arnäs har utvecklingen mot digitalisering, eldrift och autonomitet i transportbranschen alltid varit i fokus.

– Jag har tänkt i de här banorna i säkert 30 år, så när Einride startade sin verksamhet i princip utanför mitt fönster på Chalmers för några år sedan var det inget som gick att ignorera. Jag har haft en dialog med Einrides grundare Robert Falck i flera år, och nu kom möjligheten att hoppa på. Det gick inte att tacka nej. 

Tjänsten är på deltid, och övrig tid kommer ska han ägna åt konsultprojekt på bolaget Steerlink Partners, tillsammans med grundarna Bo Hallams och Andreas Thieme. 

– Jag har alltid haft sidoverksamhet och nu växlar jag upp den biten. Vi tre kompletterar varandra kompetensmässigt, Bosse kommer från Schenker och chefsvärlden inom transport, Andreas har e-handelsbakgrund från Care of Carl och jag har min kompetens inom digitalisering, IT och även poddande. Vi kan nog hitta på allt möjligt kul ihop. 

Kommer sakna undervisningen

Att lämna universitetsvärlden för en startup beskriver han som att lämna “en trögflytande flod och hoppa rätt in i ett vattenfall”. 

– Det är lite nervöst. Samtidigt har jag alltid velat testa att jobba i ett startupbolag, och jag gillar dynamiska och föränderliga miljöer. Det ska bli otroligt kul.  

Att lämna Chalmers ger blandade känslor. 

– Chalmers är den bästa arbetsplatsen jag någonsin varit på. Jag älskar den strategiska delen av arbetet med att utveckla undervisningen, förändra riktningar och digitalisera. Och jag älskar att undervisa. Men jag kommer inte att sakna den stora organisationen och det byråkratiska maskineriet. Den delen är jag oerhört trött på. 

Beslutet har växt fram. 

– Jag fyllde femtio förra året och vill inte pensionera mig på Chalmers. Planen har länge varit att lämna under 2020 och göra något helt annat. 

Fortsätter podda

Att poddälskaren PO nu får ännu mer “poddar” i sitt liv med Einrides Pod, är inget han är ledsen över. 

PO Arnäs är en välkänd logistikpoddare, och driver bl a Logistikpodden och Pod Geeks, något han kommer att fortsätta med. 

– Ingen av poddarna läggs ned. Vi får se exakt hur vi lägger upp det med avsnitten framåt, om det blir varannan vecka som nu eller om vi kommer att jobba med säsonger. Men poddande är något av det roligaste jag gjort, det kan jag inte sluta med. 

Att poddälskaren PO nu får ännu mer “poddar” i sitt liv mer Einrides Pod, är inget han är ledsen över. 

– Det är ju faktisk ett ganska kul sammanträffande. 

Av Hilda Hultén