Postnord köper fem eldrivna lastbilar från Volvo

Postnord investerar i fem eldrivna lastbilar från Volvo Lastvagnar Sverige. Lastbilarna kommer att placeras framförallt i Stockholm och Göteborg beroende på förutsättningar kopplat till infrastruktur, laddmöjligheter och kunduppdrag.

Postnord har som mål att vara fossilfria senast år 2030. Idag drivs 28 procent av Postnords fordonsflotta på el – men inköpet är de första tunga eldrivna fordonen.

– Satsningen är helt i linje med våra hållbarhetsmål och vår ambition att driva en hållbar utveckling i vår bransch. Fossilfria transporter och miljöklassificerade fordon är dessutom något som flera av våra e-handelskunder sätter stort värde på. Nya fordon innebär även en förbättrad arbetsmiljö för våra medarbetare. Jag är därför glad över att vi som koncern i allt högre utsträckning kör hållbart, kommenterar Mathias Krümmel vd på PostNord Sverige.

Fordonen, som är av modell FL Electric av tillverkaren Volvo, kommer att leasas under en längre period, på 8 år. Detta för att skapa flexibilitet i tester av de nya fordonen och för att kunna fortsätta utveckla Postnords fordonsflotta utefter erfarenhetsupplägg då bolaget ständigt utvärderar hållbara alternativ.

– Som ett rikstäckande bolag är det viktigt att fortsätta undersöka hållbara alternativ för våra framtida investeringar. Eldrivna lastbilar är mycket bra för de områden där infrastruktur med laddmöjligheter finns. På andra platser, till exempel i norra Sverige finns andra förutsättningar och då kommer vi att så långt som möjligt tanka drivmedel som HVO100, kommenterar Mathias Krümmel.