Postnord rullar ut 2 500 paketboxar

Efter en framgångsrik pilot med drygt 100 paketboxar placerade runtom i Stockholm rullas nu Postnords paketboxar ut på fler platser. I nästa fas ska totalt 500 nya paketboxar placeras i Stockholm, Göteborg och Malmö. Under de kommande 18 månaderna kommer 2500 boxar att placeras runt om i Sverige.

Under fem månader har lite fler än 100 paketboxar testats på olika platser i Stockholm. Paketboxarna har från start haft hög fyllnadsgrad och nöjda mottagare. Även paketboxar placerade i glesbygd har testats med ett mycket bra resultat. 

– Vi har fått ett strålande resultat på piloten. Piloten har gett oss möjlighet att testa och utveckla både de fysiska boxarna och tekniken. Nu när vi känner oss trygga och allt har testats kommer vi kunna öka antalet placeringar, säger Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik på PostNord Sverige, i ett pressmeddelande.

Bygger eget nätverk

I förra veckan meddelade initiativet Iboxen att man planerar att rulla ut en transportörsoberoende paketboxinfrastruktur över Sverige, på totalt 50 000 boxar. Det är inget som påverkar Postnords planer.

– Nej vi har alltid haft en egen strategi kring paketboxar, sedan har det funnits en diskussion kring om den ska öppen eller stängd. Efterfrågan på vår paketboxtjänst är väldigt stor. I detta nu gör vi det här – för att vi ska kunna kontrollera kundupplevelsen vill vi ha det i egna händer, säger Peter Hesslin till Dagens Logistik.

– Vi har så stor del av marknaden så vi har volymer för våra egna boxar just nu, sedan får vi se hur det blir i framtiden.

500 boxar i första etappen

I nästa fas ska 500 ytterligare boxar placeras ut. Denna fas kommer att starta i mars och beräknas vara klar i maj. De nya paketboxarna kommer att placeras på olika platser i Göteborg, Stockholm och Malmö. Det finns också en ambition att utöka antalet placeringar i glesbygd och på mindre orter, där placeringar i Veckholm, Vena och Grimsås och Ljustorp testas. En box är också testplacerad i Luleå för att undersöka hur tekniken fungerar i kyligare klimat, vilket gett goda resultat. Fram till halvårsskiftet 2022 kommer ytterligare 2000 boxar att rullas ut i olika etapper och placeras runt om i landet.

– För Postnord är det här en investering i infrastruktur, en lösning som möjliggör leveranser närmare hemmet och ett komplement till orter där underlaget kan vara för litet för ett ombud. Vi ser det som ett tryggt och enkelt sätt att hämta sina paket på. Boxarna står primärt utomhus och är tillgängliga under alla dygnets timmar, kommenterar Peter Hesslin.