Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm har beslutat att stärka försörjningsberedskapen gällande läkemedel. Lagerhållningen ska utökas så att en god vård kan bedrivas i minst en månad. 116 miljoner kronor ska användas till satsningen.
– För Mittenkoalitionen är det viktigt att stärka beredskapen i sjukvården inför kris och i värsta fall krig. Nu tar vi ytterligare ett steg genom att se till att vårdgivarna ska lagra viktiga läkemedel för minst en månads bruk, kommenterar Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd.
Nödvändig försörjning av läkemedel är avgörande för att upprätthålla förmågan inom hälso- och sjukvården i vardag, i fredstida kris och i krig. Det visar en statlig utredning genomförd på uppdrag av den tidigare regeringen.
Socialstyrelsen bedömer att det bästa är att ha lager i direkt anslutning till vårdgivarna. Det förväntas underlätta omsättningen av läkemedel och minska kassationer, det vill säga att läkemedel slängs.
De vårdgivare som har störst förbrukning av läkemedel, framför allt sjukhusen, kommer nu att tilldelas sammanlagt 116 miljoner kronor för att kunna utöka sin lagerhållning. Arbetet kommer utgå från en lista över läkemedel samt medicintekniska produkter som är nödvändiga för att administrera läkemedel som Socialstyrelsen tagit fram.
I våras fick Apoteket i uppdrag att sköta en stor del av Försvarsmaktens totala beredskapslager av läkemedel.