Schenkers Södertäljeterminal öppnad

Den 21 februari 2022 öppnar DB Schenker sin nya, 17 200 kvm stora terminal i Almnäs, Södertälje, som blir bolagets största i landet, och ska sysselsätta 200 personer. “Terminalen gör att vi kan öka servicen till våra kunder i norra Södermanland” säger vd Magnus Strand.

Stockholmsregionen har en enorm tillväxt. En terminal söder om staden behövs för att avlasta DB Schenkers nuvarande verksamhet som utgår från Spånga, norr om Stockholm. Att ha terminal i Södertäljeområdet har länge stått högt på önskelistan för DB Schenker.

Magnus Strand. Foto DB Schenker

– Den nya terminalen gör att vi kan öka servicen till våra kunder i Södertäljeområdet och norra Södermanland. Dessutom kommer vi att sysselsätta cirka 200 personer i den nya anläggningen, kommenterar Magnus Strand, vd för DB Schenker Cluster Sweden, Denmark, Iceland

DB Schenker köpte tomten 2019 av Södertälje kommun, och den nya terminalen ligger i det växande logistikområdet i Almnäs, i logistikläget Stockholm Syd. Läget har alla förutsättningar att bli ett framtida logistiknav tack vare närheten till E20/E4.

– Vår terminal i Södertälje gör det möjligt att leverera tidigare och hämta senare hos våra kunder söder om Stockholm. Det är en stor fördel för såväl avsändare som mottagare av gods. Vi får också en ökad leveranssäkerhet eftersom godset till och från det här området inte behöver passera genom Stockholm som tidigare, kommenterar Franco Carbajal, chef för DB Schenkers nya Distrikt Södertälje.

Största terminalen i Sveige

Terminalen i Almnäs blir Schenkers största i landet och ska sysselsätta 200 personer i full drift. Foto DB Schenker

Den nya anläggningen är på sammanlagt 17 200 kvm. Det gör den till en av de största i DB Schenkers nätverk med 29 terminaler över hela Sverige. Totalt kommer cirka 200 personer att vara sysselsatta när verksamheten är i full gång.

Anläggningen är utrustad med 150 kW solcellsanläggning, vilket motsvarar årsförbrukningen för cirka 15 svenska normalvillor, och bergvärme för att minska miljöpåverkan. Laddstolpar för eldrivna paket- och distributionsbilar är installerade i lastportar och vid parkeringsplatser. Området är även förberett för att ställa om till en helt elektrifierad fordonsflotta.

DB Schenker ingår i Deutsche Bahns globala transport- och logistikdivision och har cirka 74 500 anställda på 2 100 platser. I Sverige har bolaget 4 000 medarbetare på ett 50-tal platser. Bolaget har målet att vara fossilfritt 2040.