Smart logistiklösning för skolmat på distans

När regeringen stängde gymnasieskolorna i mars blev skolmaten en het fråga. I april lanserade friskolekoncernen Academedia en tillfällig app där elever bokar sina skolluncher, tillsammans med mjukvaruföretaget Optidev. Systemet har haft bonuseffekter, bland annat minskat matsvinn, och nu kan appen bli en permanent lösning.

När Academedia och Optidev inledde arbetet med att ta fram en digital lösning för skolluncher blev de positiva bieffekterna snabbt uppenbara. Tack vare appens ”bokningssystem” får matleverantörerna ett mer detaljerat underlag, så att de kan minimera överproduktion av mat. Även statistiken som genereras kan ge matleverantörerna värdefulla insikter.

– Förutom minskat matsvinn får leverantörerna en helt annan inblick än tidigare. Inte bara vilka rätter som är mer omtyckta än andra, utan även tillagningssätt. Kanske är fiskbullar inte så populärt, men fisk i en thaigryta är det? Det låter oss helt enkelt höja kvalitén på maten för våra elever. Och vi tittar nu på hur en permanent lösning kan se ut, berättar Mathias Kristiansson, projektledare för projektet på Academedia.

Bokar veckans måltider

Eleverna hämtar ut mat med individuella QR-koder. Foto Optidev

I appen kan varje elev gå in i den kommande veckans matsedel och boka den mat de vill ha. Matleverantören får då en detaljerad beställning inför nästa vecka och kan planera inköp och produktion därefter. Eleverna hämtar sina matportioner på utlämningsställen nära deras vanliga skolor, mot uppvisande av sina individuella QR-koder som också innehåller information om allergier och specialkost.

Stor tidspress

De två största utmaningarna var dels projektets skala – att länka samman elever, skolor och olika cateringfirmor från Luleå till Ystad – men kanske framförallt att ta fram en fungerande lösning så snabbt som möjligt.

– Normalt sett kan sånt här ta år eller åtminstone månader. Men tiden har varit en kritisk faktor och det är otroligt många parter som har ställt upp för att göra detta möjligt. Personal, skolor, elever och cateringfirmor, men också Optidev som har frigjort resurser och jobbat kvällar och helger för att få detta på plats på rekordtid, säger Jimmy Kjellström på Academedia.

Handlar om logistikfunktioner

Optidev levererar mobilitetslösningar med hård- och mjukvara för spårbarhet, tillgänglighet och insamling av affärskritisk information i realtid. Bolaget har 80 medarbetare med kontor i Sverige, Norge och Danmark. Vanligtvis sysslar Optidev med logistiklösningar för aktörer som Postnord och DHL.

– Vid en första anblick kan ju detta verka ligga helt utanför vår kärnverksamhet. Men faktum är att det till mångt och mycket handlar om logistikfunktioner runt beställningar, produktion och uthämtning av luncher. Och med Academedias storlek såg vi att det fanns möjligheter till märkbara positiva effekter. Det fanns en långsiktighet och hållbarhet i det här, och det var inget snack om ifall vi skulle ta uppdraget eller inte utan istället hur snabbt vi kunde lösa det, berättar Optidevs vd Fredrik Logenius.