Södertälje satsar på nod för hållbar produktion

Onsdag till fredag denna vecka pågår Södertälje Science Week, med över 7000 föranmälda. Under invigningen lanserades en ny nationell satsning på hållbar produktion genom noden SuPr – Sustainable Production.

Under invigningen berättade Henrik Henriksson, vd för Scania, om hur pandemin testat företagets mostståndskraft.

– 2020 var ett väldigt tufft år och det sitter kvar lite fortfarande i vår verksamhet fortfarande med risker och störningar i vår produktion. Det har kommit tillbaka till något av ett normalläge men våra supply chains är ansträngda, sa Henrik Henriksson, som ändå menar att Scania klarat av “stresstestet” förhållandevis väl – och har möjlighet att klara det ännu bättre framöver.

Henrik Henriksson. Foto Scania.

– Vi har fått arbeta med andra metoder och t ex anpassat avståndet mellan montörer. Vi har balanserat vårt latinamerikanska system med vårt europeiska, och bygga också upp ett nytt produskionssystem i Kina – det gör att vi har tre strukturer som vi kan använda framöver. De globala värdekedjor vi har är dock ganska sårbara så vi måste titta på hur vi kan regionalisera vissa sourcingstrukturer för att få ökad motståndskraft.

Ny nod för hållbar produktion

Teman för Södertälje Science Week har i år gått i hållbarhetens tecken, och på invigningsdagen lanserades en ny nod för hållbar produktion med namnet SuPr (Sustainable Production), som samlar aktörer från näringsliv, industri, universitet, institut, regioner och myndigheter i en gemensam ambition att utveckla framtidens hållbara produktionssystem, med bas i Södertälje.

Uppdraget att driva noden kommer från Vinnova och de välkomnar nu fler aktörer att ansluta sig och vara med i samarbetet som startas upp under 2021.

–  För oss på Vinnova är hållbar industri ett prioriterat område och vi ser fram emot en ökad aktivitet och samordning inom hållbar produktion med den nya noden SuPr. Det värmer att se det industriella engagemanget och satsningen från Södertälje kommun i detta gemensamma projekt. Tillsammans kan vi göra större skillnad än var och en för sig, kommenterar Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova.

Läs mer om SuPr här.