Stena Line satsar intermodalt – ny förbindelse med Luxemburg

Med start 11 januari lanserar färjerederiet Stena Line en ny fraktförbindelse mellan Bettembourg i Luxemburg och Trelleborg i Sverige. Den nya förbindelsen lanseras i samarbete med logistikföretaget CLF Multimodal, Rostocks Hamn och Trelleborgs Hamn.

Den nya intermodala förbindelsen som kombinerar tåg och färja är ett ytterligare steg i Stena Lines resa mot att erbjuda mer heltäckande logistiklösningar än från kaj till kaj endast. Bland annat erbjuder rederiet tillsammans med partners idag intermodala förbindelser som kombinerar tåg och färja mellan Kiel i Tyskland och Bettembourg i Luxemburg, samt mellan Kiel och italienska Verona.

Vi har sett en stor efterfrågan från våra kunder för en förbindelse som kopplar ihop Sydeuropa med Skandinavien

Den nya intermodala förbindelsen inkluderar tåg mellan Bettembourg och Rostock, och vidare med färja till Trelleborg. Med start 11 januari 2021 kommer tåget att göra tre rundturer mellan per vecka och erbjuda stor flexibilitet i form av gods. Från Bettembourg finns många förbindelser vidare till Spanien och Frankrike.

Fredrik Johansson. Foto Stena Line.

– Vi har sett en stor efterfrågan från våra kunder för en förbindelse som kopplar ihop Sydeuropa med Skandinavien. Det finns stor potential i båda riktningarna, med industriprodukter som trä, papper och stål från norr, och livsmedel, frukt och grönt och andra konsumentprodukter från söder, säger Fredrik Johansson, Shipping Logistics Sales & Business Development Manager på Stena Line, i ett pressmeddelande.

Den nya förbindelsen går i linje med Stena Lines strategi att reducera utsläppen från transportsektorn och beräknas sänka CO2-utsläppen per transporterad enhet med 1,75 ton jämfört med motsvarande vägtransport.

– Med denna nya förbindelse expanderar vi nätverket från Luxembourg till Skandinavien och Baltikum ytterligare med en hållbar och flexibel logistiklösning för både trailers och containers, oavsett om de behöver lyftas med kran eller ej, kommenterar Marc Kennel, vd på CFL Intermodal.

Stena Line är ett av världens ledande färjerederier och med 36 fartyg som trafikerar 18 färjelinjer i Europa spelar rederiet en viktig roll i det Europeiska logistiknätverket.

Fakta om den nya förbindelsen:

  • Kopplar ihop CFL:s intermodala terminal i Bettembourg med hamnen i Rostock via tåg och vidare med färja till Trelleborgs Hamn. Förbindelsen använder ej tågräls ombord på färjorna.
  • Möjlighet finns att ytterligare länka ihop transportkedjan via räls till Eskilstuna i Sverige och till Le Bolou och Lyon i Frankrike.
  • Möjlighet att frakta både trailers och containers upp till 44 ton (P/C 70/100), både de som behöver lyftas med kran och inte.
  • 3 rundturer per vecka med tågförbindelsen mellan Bettembourg och Rostock. Stena Lines linje mellan Trelleborg och Rostock seglar med fler än 40 avgångar per vecka.