Stena Line sjösätter första AI-färjan på Östersjön

Färjan Stena Flavia är utrustad med en AI-assistent som ska hjälpa rederiets kaptener och styrmän ombord att segla energisnålare i framtiden. Rederiet räknar med att den artificiella intelligensen ska hjälpa dem minska bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp med upp till fem procent.

Rederiets fartygsflotta har redan sex fartyg som är utrustade med den egenutvecklade AI-assistenten Stena Fuel Pilot. Stena Flavia, som trafikerar linjen mellan Nynäshamn och Ventspils i Lettland, blir dock det första som seglar på Östersjön och det sjunde totalt. Med hjälp av AI kombineras kaptenernas mångåriga kunskap med data från bland annat strömmar, vågor, djup, vind och fartygets konstruktion och funktion för att rekommendera det mest effektiva sättet att köra fartyget från punkt a till b.

– Vi arbetar parallellt med att minska vår bränsleförbrukning och våra utsläpp, samtidigt som vi utforskar morgondagens bränslen och teknik. Med stöd av artificiell intelligens blir våra erfarna kaptener och deras besättningar ännu bättre på att köra färjorna bränsleeffektivt, kommenterar Erik Lewenhaupt, hållbarhetschef på Stena Line.

Artificiell intelligens är ett av rederiets fyra fokusområden i arbetet för att minska koldioxidutsläppen med 30 procent till 2030. De övriga fokusområdena är elektrifiering där Stena Line senast 2030 ska sjösätta den batteridrivna färjan Stena Elektra, alternativa bränslen som bränsleceller och biometanol samt modernisering av fartygsflottan genom att förbättra befintliga fartyg och introducera fem nya bränsleeffektiva fartyg mellan 2020-2022. År 2050 ska rederiet vara helt fossilfritt.