Stor logistikinsats för bistånd till Ukraina

Sedan krigsutbrottet för tre år sedan har svenska Röda Korset gjort en rad stora biståndsinsatser: Bland annat en i november, där man tillsammans med Volvo fyllde 13 lastbilar med sjukhussängar och körde dem från Göteborg till Ukraina. Att få till effektiv biståndslogistik är dock komplicerat, konstaterar Andrei Engstrand-Neacsu, chef för Svenska Röda Korsets insatser i Ukraina. ”Det är ett professionellt arbete som lämnar väldigt lite utrymme för improvisation”.

Rysslands angreppskrig på Ukraina fick nytt ljus på sig i förra veckan, då konflikten dels fyllde tre år, och dels togs upp i en minst sagt uppmärksammad diskussion mellan Ukrainas president Zelensky och USAs president Trump och vicepresident Vance vid ett statsbesök i Vita Huset i fredags.

Under kriget har Röda Korset tillsammans med Volvo transporterat tusentals ton av förnödenheter från olika lager i Europa till Ukraina. I en insats i november skickades bland annat 2 010 sjukhussängar med tillhörande madrasser, lakan, filtar, kuddar och örngott samt 506 bäddset för skyddsrum, en gåva från svenska Socialstyrelsen. Röda Korset och Volvo har därefter sett till att sängarna kom fram till det lokala Röda Korset i Ukraina, vilka i sin tur distribuerar materialet till sjukhus i 14 regioner i Ukraina, i samråd med landets hälsomyndigheter.

När det är krig och kaos finns såklart en risk att materialet kommer på villovägar eller stjäls. Detta hanterar Röda Korset genom att göra allt rätt och följa etablerade procedurer, förklarar Andrei Engstrand-Neacsu, chef för svenska Röda Korsets insatser i Ukraina.

– Man måste ha noggrann dokumentation av datum, volymer och vikt. Vi måste se till att lastbilarna förseglas och när de anländer till gränsen vid Polen måste allt stämma.

Andrei Engstrand-Neacsu är idag chef för Röda Korset Sveriges enhet för Europa och Centralasien. Han har 30 års erfarenhet från både fältet och ledande positioner inom Röda Korset, och betonar att en del av organisationens styrka är att den har en logistisk struktur på plats. 

– Det gäller inte minst transporter och lagerhållning. Vi egen har personal som arbetar med projekten. Det gäller i såväl Ukraina som näraliggande länder som Ungern, Polen, Rumänien och Moldavien. 

Lätt att det blir fel

I början av kriget förekom det att små biståndsaktörer eller enskilda åkte till Ukraina med produkter som inte behövdes. Sådana misstag gör inte större biståndsorganisationer, påpekar han. Han återkommer under intervjun till riskerna som uppstår när småskaliga och oerfarna aktörer ger sig in i biståndsprojekt.

Lagerhållning och och transporter är en viktig del i biståndsarbetet, menar Andrei Engstrand-Neacsu. Foto Julia Sjöberg, Röda Korset

– Alla mindre aktörer tar inte detta med lagerhållning i beaktande, få har den rutinen och erfarenheten.

Han tar en händelse han var med om under kriget i Bosnien som exempel på vad som kan gå snett. Dit kom plötsligt en leverans av första hjälpen-kit. Det fanns bara ett problem. Innehållet var tillverkat under andra världskriget.

– Det var inte användbart och blev en belastning för mottagarna. De blev tvungna att ta av sin tid och sina resurser för att bli av med lasten.

Betyder detta att små aktörer bara ska lägga ned sina idéer och sina hjälpprojekt? Nej, inte riktigt, menar Andrei Engstrand-Neacsu.

– Det är klart att alla får hjälpa och bidra precis som de önskar, alltså direkt eller genom att stödja etablerade hjälporganisationer. Men man måste ställa sig frågan om vad som är det mest effektiva sättet att hjälpa till på. Det är betydligt svårare att komma fram om man är ensam i sin personbil när problemen inträffar, och om man inte pratar språket eller saknar en kontakt i landet, säger han och fortsätter.

– Man måste tänka igenom alla steg i processen och ha åtgärder för de olika problem som kan uppstå. 

Samarbete med Volvo

En del av den logistiska förmågan i Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina bygger på samarbetet med Volvo Group. I exemplet med de drygt 2 000 sjukhussängarna så var det exempelvis Volvo som upphandlade transporterna. Det var inte första gången;  Volvo har tidigare hjälpt till att transportera sjukvårdsutrustning, varma filtar, mat och barnmat, tält samt utrustning för vattenrening. Bolaget har också utbildat en del av Röda Korsets personal i logistik samt anställt en logistikexpert som bland annat ser till att lastbilar och chaufförer finns på rätt plats vid rätt tillfälle.

Initialt bidrog bolaget endast med pengar. Men sedan en tid har man ett väletablerat sätt att samarbeta med organisationen, berättar Volvos Johan Reiman, Director of Corporate Responsibility på Volvo Group.

–  Bara i år kommer vi att upphandla cirka 70 lastbilstransporter fulla av humanitär hjälp. Sedan krigsutbrottet har vi stöttat med över 300 lastbilstransporter med mer än 3 000 ton humanitärt stöd som nått behövande i Ukraina..

Kontrollerar hela logistikkedjan

För Röda Korset är det viktigt att dels ta reda på om gåvorna verkligen behövs, dels att vid behov säkra lagerutrymme.

Andrei Engstrand-Neacsu. Foto Röda Korset.

Det är inget steg i den logistiska processen som inte kontrolleras av oss

– Om sjukhusen till exempel bara kan ta emot 20 till 30 sjukhussängar åt gången uppstår en kostnad för att förvara resten av sängarna. Vi har då sett till att det finns finansiering till den nödvändiga lagerhållningen. Det är inget steg i den logistiska processen som inte kontrolleras av oss, säger Andrei Engstrand-Neacsu.

Förnödenheterna kom fram i november och har distribuerats av Ukrainska Röda Korset till den lokala sjukvården i fler regioner.

–  Mottagandet har skötts väldigt professionellt. Det är klart att det alltid finns ups and downs i sådana här stora projekt, men vi stötte inte på några stora problem, konstaterar han.

Av Rickard Jakbo

Detta behöver biståndsaktörer ha koll på:

* gränskontroller

* detaljerad lista på lasten 

* att innehållet får importeras in i landet 

* var i landet lasten går och till vem

* värde på lasten 

* bevis för att lasten inte kommer att kommersialiseras 

* beredskap för att försäkringar inte alltid gäller i krigszon

Källa: Andrei Engstrand-Neacsu/Röda Korset