Swisslog bygger ut Unils automatiska kranlager

Unil, som ägs av dagligvarukedjan Norgesgruppen, har valt automationsleverantören Swisslog för utbyggnaden av bolagets automatiserade kranlager i Våler, Norge. Kranlagret ska fördubblas och kommer bli ett av Nordens största kranlager.

Unil ansvarar för utveckling, kvalitetssäkring, import, inköp samt lagerhållning och marknadsföring av Norgesgruppens egna varumärkesportfölj, bestående av ca 4 000 produkter. Företaget vill mer än fördubbla dagens automatiserade kranlager i Våler för att möta tillväxten.

– Det nya lagret ger oss en konkurrensfördel eftersom det ger oss en låg hanteringskostnad och en snabb och pålitlig pallhantering. Det blir sannolikt ett av Nordens största kranlager och det kommer att kunna möta NorgesGruppens behov under många år, kommenterar Jarle Hagen, Supply Chain Manager på Unil.

Anläggningen är en kompakt och helautomatiserad hanteringslösning för både torra och frysta varor. Många varor djupfryses till -25 grader och hanteras med hög densitet.

Swisslog levererar 16 nya Vectura staplingskranar och bansystemet ProMove. När projektet är färdigt kommer anläggningen bestå av 31 stycken 34 meter höga kranar och 105 5000 pallplatser. De automatiserade systemen ska integreras och styras av Swisslogs mjukvara. Drygt en miljon pallar kommer kunna hanteras årligen när anläggningen är i full drift.

– Det är ett väldigt spännande projekt och hedrande att få fortsätta att samarbeta med Unil och bidra till företagets fortsatta konkurrenskraft. Det är också en viss utmaning att göra utbyggnaden samtidigt som det är full produktion i lagret, men detta är något våra duktiga medarbetare i Swisslog är vana vid att hantera, kommenterar Mari Låtun Stebekk, försäljningschef för integrerade lösningar i Swisslog.

Tillbyggnaden av kranlagret ska stå klar under sommaren 2022 och den nya automationen planeras vara i full drift i mitten av 2023. Utbyggnaden har en total budget om 400 miljoner norska kronor, motsvarande ca 394 miljoner svenska kronor.