Synsams nya Östersundsfabrik invigd

I veckan invigdes Nordens första storskaliga tillverkningsindustri för glasögonbågar när Synsam Groups nya produktions- och innovationscenter på Frösön slog upp portarna. Invigningen förrättades av koncernchef Håkan Lundstedt och gästades av bland annat H.K.H. Prins Daniel, näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson samt landshövding i Jämtlands län Marita Ljung.

Det var år 2020 som Synsam Group fattade beslutet om hemtagning av sin glasögonproduktion från Kina till Östersund, så kallad ”reshoring”. Flytten är ett viktigt nästa steg i koncernens strävan att bidra till ett minskat klimatavtryck i form av kortare transporter, fokus på cirkulära, återvunna och närproducerade material samt att få ut produkter till marknaden snabbare.

Den 17 augusti, efter två intensiva år står de 8100 kvadratmetrarna i Jämtlands före detta flygflottilj Hangar 90 på Frösö Park klara för glasögonproduktion. Initiativet som går under namnet ”Made in Sweden” innebär en ny industriell era och är en investering i ett minskat klimatavtryck med fokus på hållbar och cirkulär produktion.

Synsam Groups produktions- och innovationscenter i Östersund invigs av koncernchef Håkan Lundstedt tillsammans med bl.a. H.K.H. Prins Daniel och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. Foto Synsam Group.

– ­­Idag är en historisk dag för Synsam Group och svensk industri. Med mod och stor beslutsamhet visar Synsam att vi kan gå från ord till handling; att flytta hem produktionen och erbjuda kunden närproducerade glasögon. Jag är oerhört stolt över att vi har produktionsstartat och att vi redan i september kommer att ha vår första kollektion Jämtö ute i butikerna, sa Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group, vid invigningen.

Synsam Groups produktions- och innovationscenter har stor betydelse lokalt, regionalt och nationellt.

– Det är mycket glädjande att Synsam Group öppnar ett nytt produktions- och innovationscenter med fokus på hållbar produktion och produktdesign i Östersund. Etableringen är viktig för att skapa ytterligare intresse för Jämtland som en attraktiv näringslivsregion och blir ett betydelsefullt tillskott med hundratals nya jobb. Synsam Groups val att flytta hem produktionen kan förhoppningsvis inspirera andra företag att flytta sin produktion till Sverige och är ett kvitto på hur hållbar omställning stärker samhället och skapar jobb, kommenterar Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister.

Produktions- och innovationscentret kommer på sikt att ge ett par hundra arbetstillfällen samt sysselsätta ett stort antal andra personer i produktions- och försäljningskedjan. Synsam Group blir därmed en av Östersunds största privata arbetsgivare.