Tågtransporter minskar Elgigantens utsläpp med 80 procent

Från Elgiganten Logistik skickas varje år 1 300 000 kubikmeter hemelektronik till varuhus och butiker i Norden. Sedan de i maj 2020 bytte ut många långväga lastbilstransporter till norra Sverige mot tågtransporter har utsläppen minskat med hela 80 procent.

Varje vecka lämnar runt 400 lastbilar det 107 000 kvm stora lagret i Jönköping. Att förlägga en del av de långväga transporterna till norra Sverige på tåg är en del i företagets initiativ “Logistik med hjärta” som handlar om socialt ansvarstagande. I det ingår både chaufförers arbetsförhållanden, transportsäkerhet samt miljö och hållbarhet.

– Vi är marknadsledande som både kan och vill göra skillnad. Miljöaspekten är naturligtvis en av de faktorer vi har mest fokus på, kommenterar Jonas Danielsen, distributionschef på Elgiganten Logistik.

Det var i maj 2020 som företaget bytte ut många av sina långväga lastbilstransporter mot tågtransporter. I en rapport som visar resultatet för november 2020, koncernens största handelsperiod i och med Black Week och julhandeln, framgår att företagets initiativ har minskat deras utsläpp med 80 procent.

– Det pågår ständigt en utvärdering av möjligheter att förbättra och effektivisera våra transporter. Vi samarbetar med flera transportleverantörer och gör regelbundna granskningar för att följa upp efterlevnad av våra transporter kopplat till “Logistik med hjärta”. Det var i samband med en sådan granskning som vi fick veta vilken enorm miljövinst järnvägsinitiativet är, kommenterar Jonas Danielsen.