Tesla slår upp dörrarna i Tyskland

I oktober öppnar Teslas grundare Elon Musk för rundvandringar i företagets nya gigafabrik utanför Berlin. Fabriken har kapacitet att producera en halv miljon bilar om året. Förhoppningen är en produktionsstart i oktober.

Från början skulle den nya gigafabriken i Grünheide utanför Berlin ha öppnat den 1 juli i år. Men bygget har försenats i flera omgångar. I samband med ett besök i fabriken på fredagen uttryckte grundaren Elon Musk förhoppningar om att kunna påbörja produktionen i oktober, enligt Reuters.

– Vi ser fram emot att förhoppningsvis få godkännande för att tillverka de första bilarna i oktober om vi har tur, sa han vid besöket tillsammans med Armin Laschet från tyska Kristdemokraterna.

Samma dag bjöd han via Twitter in lokalbefolkningen på en rundvandring av fabriken den 9 oktober, trots att myndigheternas slutgiltiga godkännande ännu lyser med sin frånvaro.

Teslas nya gigafabrik i Grünheide har stött försenats i flera omgångar. Nu hoppas Elon Musk att den ska vara igång i oktober. Foto Tesla Inc.

Strulig uppstart

Hittills har byggandet skett på tillfälliga tillstånd och med egen ekonomisk risk för företaget. De har också drabbats av flera byråkratiska bakslag, enligt tidningen Insider. Bland annat ska företaget ha missat att göra en inbetalning om 100 miljoner euro i december 2020 och tvingats lämna in en ny ansökan i juni 2021 för batteriproduktionen.

De har även kritiserats flitigt av miljöorganisationer. Företaget fick i december 2020 tillfälligt stoppa röjningen av skog i området där fabriken ska ligga då det äventyrade övervintrande ormar och ödlor i området. Oro har också uttryckts över fabrikens placering, den ligger delvis inom ett vattenskyddsområde för dricksvatten. Tesla ska dock ha dragit ner på sina vattenbehov.