Test med drönarleverans av livsmedel i Norrtäljes skärgård

Under hösten har ett pilottest gjort det möjligt för boende på Gräddö och Tjockö i Norrtäljes skärgård att få matleveranser via drönare. Projektet är ett samarbete mellan projektledande forskningsinstitutet Rise, drönarbolaget Aerit, Ica-gruppens innovationshubb Icax och Norrtälje kommun.

Det är boende på Gräddö och Tjockö i Norrtälje kommun som under hösten har kunnat beställa livsmedel från Ica Gräddö Skärgårdshandel. Där har varorna packats och skickats iväg med Aerits drönare till förvalda destinationer i närheten av kundernas bostäder. Syftet med projektet är att påskynda arbetet med att uppnå en klimatneutral logistik samt att undersöka möjligheterna med drönarleveranser.

– Drönare möjliggör framförallt mer miljövänliga last mile-transporter, men det finns även andra fördelar, exempelvis mycket kort leveranstid. Dessa typer av transporter bidrar till att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på tjänster på landsbygden. Vi hoppas att det i förlängningen kan stödja beteendeförändringar mot ett klimatneutralt samhälle, kommenterar Lei Chen, seniorforskare vid Rise som leder projektet.

Kunder beställer varorna via Ica Pronto-appen, som erbjuder ett sortiment anpassat för drönarleveranser.

– Vi jobbar ständigt med att hitta nya sätt att göra varje dag lite enklare för våra kunder, samt att utforska hur vi kan genomföra mer hållbara transporter. Drönarleveranser befinner sig i en spännande utforskande fas och vi känner oss väldigt entusiastiska över att vara med i det här projektet tillsammans med Ica Nära Gräddö Skärgårdshandel och alla partners, kommenterar Emma Lindahl, co-lead på Icax.

Leveranserna har genomförts av Aerits batteridrivna drönare Nimbi som kan transportera varor upp till fyra kg. Drönarens första lyckade kommersiella leverans genomfördes i juli 2021, då mat flögs från en restaurang i Halmstad till Tylösand strand. Nimbis styrka är ett autonomt vinschsystem som möjliggör både hämtning och avlämning av paket utan behov av ytterligare infrastruktur.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, minska klimatpåverkan från last mile-transporter och, naturligtvis, göra varje dag bekvämare för invånare, kommenterar Alexander Perrien, vd för Aerit.

– För Norrtälje kommun är det här ett viktigt projekt. Vi ser det här som ett första steg mot att kunna bli en testbädd för leveranser med drönare för många olika projekt. Vår kommun är väldigt stor och många invånare bor på landsbygd och i skärgård, för dem kan drönarleveranser ge ny och bättre service, kommenterar Daniel Klemesrud, näringslivsutvecklare på Norrtälje kommun.