Tre personer misstänkta för jordskredet vid Stenungsund

Efter husrannsakningar har tre personer delgivits misstanke om brott i samband med jordskredet som svepte bort en stor del av E6 utanför Stenungsund den 23 september. De misstänkta är kopplade till byggarbetsplatsen intill vägen. Det rapporterar TV4.

Under natten till den 23 september sveptes flera hundra meter av E6:an utanför Stenungsund åt sidan av ett kraftigt jordskred. Som en följd har hela infrastrukturen i kommunen förändrats och motorvägen fortsätter vara avstängd tills den är reparerad.

Efter skredet inleddes flera utredningar av händelsen, bland annat från Statens haverikommission och en brottsutredning av Polisen. Utredningen har nu lett till att tre personer har delgivits misstanke för att ha orsakat jordskredet, efter husrannsakningar där datorer, telefoner och papper tagits i beslag. Det rapporterar TV4.

– Det stämmer att tre personer delgivits misstanke i går och i dag (tisdag och onsdag, reds anm.) om brott i samband med jordskredet den 23 september. De tre är misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöhet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet. Två av dem är gripna och den tredje är hämtad till förhör och inte formellt gripen än, säger chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson till TV4.

De två som gripits har senare försatts på fri fot.

De tre misstänkta kopplas till byggarbetsplatsen för en kommande företagspark intill E6, där det pågick sprängningar under en längre tid innan skredet. En annan eventuell orsak kan vara att man lastat för stora mängder schaktmassor på sluttningen ovanför vägen.

Efter skredet har det kommit fram att kommunen kände till riskerna för jordskred vid E6, men att tidigare mätningar strukits ur dokumenten som styrt bygget av företagsparken.

När det gäller återställandet av vägen har Trafikverket beslutat att använda sig av två olika metoder för att ta hänsyn till de nya förhållanden som råder i skredområdet. Vägen beräknas öppna för trafik innan innan årsskiftet 2024/2025.