Tre vätgasprojekt tilldelas miljonstöd

Tre olika vätgasprojekt har i dagarna tilldelats stöd om totalt 630 000 kronor. Franska energiföretaget Lhyfe beviljas 130 miljoner från Klimatklivet för en produktionsanläggning av förnybar vätgas i Vaggeryd. Samtidigt tilldelas Nordion Energi motsvarande en halv miljard kronor från EU för två vätgasledningar: en mellan finska Vasa och Örnsköldsvik samt en mellan Finland och Tyskland.

Lhyfe är ett franskt energiföretag som bygger produktionsanläggningar för förnybar vätgas runt om i Europa. Företagets första anläggning i Bouin, Frankrike, har varit i drift sedan 2021. I Sverige arbetar redan företaget med anläggning i Trelleborg. Nu har de beviljats stöd om 130 miljoner kronor från Klimatklivet för en ny anläggning i Vaggeryd, som ligger väl placerat i närheten av de vältrafikerade vägarna E4 och 40 samt närliggande logistikcentrum.

Fabriken beräknas producera upp till 4,4 ton förnybar vätgas per dag, baserat på 10 MW installerad elektrolyskapacitet. När fabriken står klar 2027 kommer den förse områdets tankstationer som nu är under byggnation och bidra till ett nätverk av tankmöjligheter längs de stora transportvägarna. Utöver transportsektorn kommer vätgasen förse industrin med förnybar gas för uppvärmnings- och processbehov.

– Vi är mycket glada över att ha tilldelats detta investeringsstöd, som är det andra projektet vi beviljats stöd för i Sverige av Klimatklivet. Förnybar vätgas är en möjliggörare i omställningen som stärker svensk industris konkurrenskraft samtidigt som vi ökar vår inhemska försörjningstrygghet med lokalt producerad energi. Utöver den förnybara vätgasen kommer spillvärmen som genereras i processen att utnyttjas inom befintligt fjärrvärmenät i Vaggeryd, kommenterar Sara Wihlborg, Sverigechef på Lhyfe.

Genomförandet av projektet är villkorat av beviljande av drift- och miljötillstånd, samt bygglov utöver ett ekonomiskt investeringsbeslut.

Nordion tilldelas halv miljard

Parallellt med Lhyfes projekt har EU tilldelat Nordion Energis två vätgasprojekt en halv miljard kronor. Projektet Nordic Hydrogen Route har tilldelats 29 miljoner euro. Det kretsar kring en planerad vätgasledning på 130 mil från Vasa i Finland längs kusten till Örnsköldsvik på den svenska sidan, med en förgrening upp till Kiruna. Bidraget ska ta projektet vidare till nästa fas, med målet att de första delarna av ledningen ska vara i drift 2030. Projektet genomförs i samarbete med Gasgrid Finland.

Det andra projektet, Baltic Sea Hydrogen Collector, har tilldelats 15 miljoner euro för en planerad vätgasledning i Östersjön mellan Finland och Tyskland, ett samarbete mellan Gasgrid Finland, danska Copenhagen Energy Islands och Nordion Energi. I nästa steg planeras en sammankoppling mellan Sverige och Finland i höjd med Åland.

– Vätgasen kommer vara avgörande för såväl klimatet som för vår energisäkerhet och självförsörjning, något som också pekas ut i EU:s bedömning av dessa projekt. Med en gemensam infrastruktur skapar vi en större trygghet och priskonkurrens åt vår svenska industri, kommenterar Björn Santana Arvidsson, vice vd för Nordion Energi H2.