Tufft läge för handlarna inför julhandeln

I veckan har både Swedbanks julmatkasse och Svensk Handels julrapport för 2022 släppts. De målar båda upp en dyster bild för julhandeln. Priset på Swedbanks julmatkasse har ökat med 500 kronor och enligt Svensk Handel väntas försäljningen av julklappar minska med en miljard kronor i år.

Swedbank och sparbankerna har tillsammans med Matpriskollen tagit fram Julmatkassen, bestående av 100 storsäljande varumärken från olika butiker runt om i landet. Årets Julmatkasse visar att julmaten ökat med 500 kronor till 3 997 kronor, en prisökning på 14 procent. Men två av tre hushåll planerar att bara lägga upp till 3 500 kronor på mat och dryck under jul och nyår. Många planerar också att dra ner på julklappsinköp, kläder och resor under helgerna.

– Sällan eller aldrig har hushållens köpkraft fallit så mycket för så många på så kort tid. Det är tuffa tider som råder nu och det märks på hushållens konsumtionsplaner. Det kan slå hårt mot inte minst detaljhandeln som är mycket beroende av jul- och nyårshelgen, kommenterar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.

Julförsäljningen backar 1 miljard

Trenden går igen i Svensk Handels julrapport för 2022, där prognosen för julklappshandeln i år uppgår till 22 miljarder kronor. Det är till att börja med en ekonomisk minskning med 1 miljard jämfört med fjolårets julklappshandel. Men det är också ett markant tapp i volym, då den höjda prisnivån gör att pengarna räcker till färre varor. Deras undersökning visar att var tredje konsument planerar minskade inköp av julklappar, det är i nivå med 2020.

– Många handlare vittnar om oerhört tuffa tider just nu. Elpriser som skjuter i höjden och kommande hyresökningar skapar en stor oro. Den julhandel vi nu befinner oss i är därför i år särskilt viktig. Vi hoppas nu på en god jul för landets alla handlare, kommenterar Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.

Samtidigt syns ett skifte mot e-handel, där 7 av 10 konsumenter uppger att de handlar en del julklappar online i år. Det är något som Svensk Handel härleder till att fler handlar julklappar under Black Friday.

– Det är givetvis glädjande för många av våra medlemmar som bedriver e-handel att intresset kring att handla online fortsätter att växa, inte minst givet den tuffa internationella konkurrens som finns. I rapporten går även att läsa att fler kommer att handla sina julklappar i lokala butiker, vilket visar på att vi i våra konsumentmönster uppskattar såväl fysisk som digital handel, kommenterar Sofia Larsen.