Virkesbrist i pandemins spår

Hemmabyggandet, stor amerikansk efterfrågan, stimulanspaket och klimatomställning – orsakerna till varför det nu råder virkesbrist är många. I Sverige ligger priserna på trä 50 procent över det normala, i USA 250 procent över det normala, enligt DN.

– Vi är ganska säkra på att den kommer vara värre i höst, säger Johan Freij, skogsanalytiker på Danske Bank, om virkesbristen, till DN.

Bristen beskriver han i en intervju med tidningen som “exceptionell”: sågverken går på högtryck, men mycket av produktionen är redan intecknad, och stamkunderna prioriteras.

Hemmabyggandet under pandemin är en stor, och tillfällig orsak, amerikanska stimulanser av ekonomin och ett uppdämt behov av byggande i USA är den andra. Därtill kommer den gröna omställningen i Europa, där trä blir ett alltmer populärt byggnadsmaterial. Johan Freij oroar sig också över att vändningen kan komma att ske mycket snabbt.

– Priserna skenar och då kan vi vara säkra på att vi går snabbar mot en vändning, säger han till DN och menar att trävaruproducenterna föredragit en långsammare uppgång.

Trots att han spår än vändning är ändå prognosen stigande priser under andra kvartalet på 15–30 procent.