Volta Trucks räddas

Den svenska lastbilstillverkaren Volta Trucks räddas från konkurs. Ett första avtal har tecknats med kontraktstillverkaren Steyr Automotive för att återuppta produktionen av företagets ellastbil. Initialt gäller avtalet 14 000 fordon. Det rapporterar Allt om elbil.

2019 grundades Volta av den svensk-norska duon Carl-Magnus Norden och Kjell Walöen med målsättningen att påskynda övergången till helelektriska lastbilar. Fordonens förarhytt fick en unik konstruktion med låg och centrerad förarplacering samt stora fönster för att ge bättre sikt och motverka olyckor.

Men i oktober 2023 meddelade företaget att de gick i konkurs, trots positiv feedback från potentiella kunder. Bland annat DB Schenker som beställde 150 av Voltas lastbilar. Bakom konkursen låg att batterileverantören Proterra ansökte om rekonstruktion i USA, vilket satte käppar i hjulet för Volta. Senare köpte Volvokoncernen upp Proterra.

14 000 ellastbilar

Efter konkursen togs Volta över av Luxor Capital. Nu rapporterar Allt om elbil att man kommit överens om att fortsätta produktionen. Kontraktstillverkaren Steyr Automotive har tecknat ett första avtal om att återuppta produktionen av Volta Zero. Till en början har man reserverat en produktionsvolym på 14 000 fordon.

“Vi och vårt team är mycket motiverade att få ut den här innovativa lastbilen på vägen tillsammans med vår avtalspartner Volta Commercial Vehicles”, meddelade ledningen för Steyr Automotive.